Split će još jednom tradicionalno ugostiti ponajbolje sveučilišne osmerce iz cijele Europe, koji će se okupiti na 16. izdanju Međunarodne veslačke regate „Sveti Duje“ te na taj način sportski uveličati proslavu Dana grada Splita. Kao rijetko kada, Regata će se održati na sam dan Svetoga Duje, tako da će u veslačkome spektaklu moći uživati na tisuće Splićana i njihovih gostiju koji će se okupiti na splitskoj Rivi te na regatnoj stazi u Spinutu dan ranije.
Na utrci sveučilišnih osmeraca u Spinutu će sudjelovati 12 muških i 9 ženskih posada, od čega se u muškoj konkurenciji ističu prošlogodišnji pobjednici, ekipa sveučilišta Aachen, kao i posade Oxforda i Cambridgea, Pavie te drugih sveučilišta iz Europe. Hrvatsku će predstavljati posade domaćina, Sveučilišta u Splitu te Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Dubrovniku, a finalne će se trke u ženskoj i muškoj konkurenciji održati u subotu, 6. svibnja u 12 sati. Utrka legendi Oxforda, Cambridgea i Splita tradicionalno će se održati u splitskoj luci i to ove godine na sam Dan svetoga Duje, 7. svibnja s početkom u 12:30 sati.
Prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu, je u najavi regate istaknuo kako se akademski sport na našem Sveučilištu se razvija u natjecateljskom, ali i u rekreativnom smislu.
- Želimo omasoviti sportski angažman studenata te unaprijediti infrastrukturu, koja bi bila namijenjena sportskim aktivnostima kako studenata tako i naših djelatnika. Na taj način ćemo, uz ovakva događanja kao što je Regata, značajno unaprijediti razvoj sporta – kazao je rektor Anđelinović zahvalivši organizatorima ove manifestacije koja promovira Sveučilište i grad Split na najbolji mogući način te ih pozicionira kao mjesto gdje vrhunski sportaši mogu dobiti kvalitetno obrazovanje.
- Veliko hvala svim ljudima i volonterima uključenima u organizaciju ove manifestacije, koja se odvija na vrhunskoj razini s jako malim budžetom, zahvaljujući podršci naših partnera. Trudimo se pridonijeti turističkoj ponudi grada Splita u predsezoni, što se očituje kroz brojke koje pokazuju da se preko 25 posto sudionika Regate vraća na Jadran barem jednom godišnje, 11 sudionika je u Hrvatskoj kupilo nekretnine, naši bivši veslači su u Engleskoj osnovali tri turističke agencije koje u Hrvatsku godišnje šalju preko 4 tisuće gostiju, što dovoljno govori o njihovoj želji za ulaganjem u Hrvatsku – rekao je Toni Gamulin, direktor Regate i potpredsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza.
Da Regata ima i snažan turistički aspekt potvrdio je i pročelnik Službe za sport i sportsku infrastrukturu grada Splita, Hrvoje Akrap, koji je istaknuo kako je, uz sportski segment, promidžba grada u svijetu preko sudionika Regate dragocjena. Naglasio je važnost održavanja ove tradicije, kazavši da će Grad podržavati ovu manifestaciju i u idućim godinama.
Kroz godine je „Sveti Duje“ postala jedna od najjačih europskih studentskih regata, prvenstveno zahvaljujući nastupima ekipa Oxforda i Cambridgea koje motiviraju ponajbolje europske studentske posade na obračun s njima. Sve to utječe i na razvoj studentskog sporta općenito, poglavito u Splitu. Na konferenciji za novinare je predstavljena i najava dokumentarnog filma o Regati Sv. Duje, kojeg trenutno snimaju splitski studenti – dugogodišnji volonteri u organizaciji Regate Sveti Duje. Oni su za potrebe snimanja filma posjetili ovogodišnji „The Boat Race“ u Londonu te razgovarali s legendama Oxforda i Cambridgea.
- Veslači se iznova vraćaju u Split jer, osim samog natjecanja i obnavljanja starih sportskih rivalstava Oxforda i Cambridgea, s ovom regatom su im povezana neka od najsretnijih sjećanja i druženja s prijateljima. Naime, osim regate i party „Lighthouse disco“ pruža priliku da se zajedno zabave i druže starije i mlađe generacije – rekao je zlatni olimpijac iz Sydneya i veslačka legenda Oxforda, Luka Grubor.
Za kraj se okupljenima obratio Denis Boban, predstavnik HVK Gusar, koji je istaknuo kako je ovom klubu iznimna čast što je ova manifestacija glavni sportski događaj za feštu Svetoga Duje u Splitu. Stoga, od srca daju na raspolaganje sve svoje resurse u tehničkoj organizaciji natjecanja, ali i trud kako bi svi sudionici bili zadovoljni i vraćali se u Split svake godine.