Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma otvoren je u ponedjeljak, 8. svibnja u Botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta na Marjanu.  Tom prigodom, doc. dr. sc. Mirko Ruščić, voditelj Botaničkog vrta PMF-a istaknuo je kako se ova manifestacija održava već sedmu godinu zaredom uz veliki broj aktivnosti kroz sedmicu dana, koje su osmislili studenti biologije i kemije, prije svega za djecu iz vrtića, učenike osnovnih i srednjih škola, ali i za građane Splita te turiste.

-  U uređenju vrta proteklih godina puno toga je napravljeno, organizirane su brojne akcije, čišćenja, sadnje biljaka, u čemu su posebno bili aktivni djelatnici i studenti PMF-a, a svoj obol su dali i učenici i branitelji. Uz entuzijazam, strpljenje i ljubav, potrebna su nam i financijska sredstva, stoga smo izradili projekt „Prirodna baština“ u suradnji  s Gradom Splitom i Javnom ustanovom za upravljanje Park šumom Marjan. S tim sredstvima bili bismo u prilici obnoviti staklenike, urediti staze, napraviti sustav navodnjavanja te povećati broj biljnih vrsta kojih je sada oko 500-tinjak – kazao je Mirko Ruščić.

Prof. dr. sc. Jasna Puizina, dekanica PMF-a, istaknula je da ovaj Vrt studentima biologije i kemije pruža jedinstvenu prigodu za terensku nastavu botanike, jer ih na južnim padinama Marjana uz brojne biljne vrste očekuju, mir, tišina, prekrasan pogled. Vrt ima važnu edukativnu funkciju mjesta gdje studenti, ali i učenici, mogu doći u neposredan kontakt s prirodom. 

Okupljenima su se obratili i Siniša Kuko, Pročelnik Službe za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru Grada Splita i Robert Koharević, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan.