Povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog dana bez automobila, u organizaciji Županijskog povjerenstva Hrvatske liječničke SDŽ (HLK SDŽ) i njenih partnera Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ, Županijske lige protiv raka - Split, Crvenog križa i Alumni udruge Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija u petak 22. rujna 2017. održat će se javnozdravstvena manifestacija "Dišpetom do zdravlja".
Manifestacija je zamišljena kroz niz aktivnosti javnozdravstvenog karaktera koje će se provesti tijekom jutra i poslijepodneva.
Jutarnji dio programa počinje na Bačvicama gdje će od 9 do 10 sati svi posjetitelji moći sudjelovati u fitnessu pod vodstvom licencirane fitness instruktorice.
Poslijepodnevni dio nastavlja se od 17 do 19 sati u Park šumi Marjan gdje su svi pozvani da šetnjom, trčanjem, rolanjem, vožnjom bicikle, skejtom, karetima i inim drugim aktivnostima (bez motornog pogona) prođu put od sjevernih marjanskih vrata do Bena.  
Prvih 200 posjetitelja koji stignu na cilj bit će nagrađeno prigodnim majicama.

Na samom okretištu autobusa na Benama održat će se središnje obilježavanje podjelom vode, zdravih zalogajčića, mjerenjem krvnog tlaka, glukoze u krvi, određivanjem krvnih grupa, davanjem zdravstvenih savjeta te dijeljenjem edukativno-zdravstvenih materijala.

Cilj svih aktivnosti je promicanje smanjenja uporabe automobila pri čemu dajemo prioritet bicikliranju, hodanju i korištenju javnog prijevoza što doprinosi smanjenju vožnje automobilima, a time i smanjenju zagađenja te stvaranju uvjeta za očuvanje okoliša i prevencije bolesti sjedilačkog načina života.

Poput brojnih europskih i svjetskih gradova koji obilježavaju Dan bez automobila na različite načine, i naš grad Split se kroz javnozdravstvene aktivnosti na Bačvicama i Marjanu priključuje globalnom trendu smanjenja korištenja automobila u gradovima, a sve u cilju jačanja i podizanja svijesti građana o zdravlju, kvaliteti života i dobrobiti za okoliš.

Svi zainteresirani građani mogu se priključiti ovoj hvalevrijednoj manifestaciji kako bi pokazali da vode računa o svome zdravlju, kao i zdravlju grada u kojem žive.