U gradskoj knjižnici "Marko Marulić" održat će se u srijedu 20. rujna 2017. god predavanje prof. dr. sc. Rosande Mulić „Trovanja hranom - kako se zaštititi?" .
Na globalnoj razini trovanje hranom je javnozdravstveni problem, samo su uzročnici drugačiji, ovisno o kojem se dijelu svijeta radi. Problem je, unatoč strogim higijenskim mjerama u procesu proizvodnje, pripreme i rukovanja hranom, prisutan i u razvijenim zemljama, uključujući EU.

U predavanju bi bile obuhvaćene klinička slika (kako prepoznati) i prevencija (kako spriječiti) trovanja hranom koja su prisutna u svim dijelovima svijeta, ali ima specifičnosti u zemljopisnoj distribuciji. Obradit će se salmoneloze, trovanje uvjetno patogenim bakterijama, botulizam, skombrotoksizam i ciguatera trovanje.

Nepravilno rukovanje s hranom pogoduje njezinoj kontaminaciji od strane mnogih uzročnika bolesti, a neadekvatno čuvanje pogoduje njihovom rastu i razvoju. U tom pogledu pravilno postupanje s hranom je preventivnog karaktera s kojim bi morao biti upoznat svatko od nas. Ne samo da navedena prevencija može smanjiti rizik obolijevanja trovanja hranom, već može imati veliki utjecaj kod mnogih drugih bolesti povezanih uz unos kontaminirane hrane peroralnim putem.