Dvodnevni međunarodni skup 4th International Meeting on Retouching of Cultural Heritage, RECH4, koji je Umjetnička akademija (Odsjek za konzervaciju-restauraciju) organizirala u suradnji s četiri visokoobrazovne ustanove iz Portugala: Istraživačkim centrom za znanost i tehnologiju u umjetnosti Portugalskog katoličkog sveučilišta, Istraživačkim centrom "Cinábrio – GeoBioTec" Sveučilišta u Aveiru, Laboratorijem "Hercules" Sveučilišta u Évori i Umjetničkom školom Árvore započeo je 20. listopada u velikom amfiteatru zgrade tri fakulteta na Kampusu.
Na konferenciji sudjeluje preko stotinu sudionika iz Hrvatske i inozemstva (Portugal, Španjolska, SAD, Nizozemska, Italija, Litva, Njemačka, Slovenija, Crna Gora), a dobrodošlicu im je iskazo prof.dr.sc. Branko Matulić, prorektor  za umjetnost, kulturu i kvalitetu Sveučilišta u Splitu.
Splitsko sveučilište, kao i naša Umjetnička akademija snažno podupire aktivnosti poput ove konferencije tijekom koje će znanstvenici i umjetnici iznaći nove ideje i rješenje za probleme kojima s kojima se susrećemo u području svog rada. Retuširanje je vrlo važan segment u procesu konzervacije i restauracije, osobito u dijelu kad određuje ukupni estetski dojam restauriranog djela – kazao je prorektor Matulić  dodavši kako upravo razmjena ideja među znanstvenicima rješava takve i slične izazove profesije. U ime domaćina sudionicima se obratila i dr. sc. Sagita Mirjam Sunara, doc.art, prodekanica za umjetnost, znanost, međunarodnu suradnju i ECTS.
Iznimno mi je zadovoljstvo što je konferencija otvorena upravo u zgradi Kemijsko-tehnološkog i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta jer s upravo s njima izvrsno surađujemo u svom radu.  Nadam se da će ovaj događaj također donijeti nova poznanstva, jačanje međunarodne suradnje kao i neke nove zajedničke projekte – kazala je prodekanica Sunara zahvalivši čitavom organizacijskom odboru konferencije, naročito vanjskoj suradnici Odjela Sandri Šustić.
Konferenciju je svečano otvorila predsjednica organizacijskog odbora Ana Bailao iz Portugala.