Proslava dana grada Splita i njegovog zaštitnika Sv. Duje, bit će još jednom obilježena tradicionalnom Međunarodnom veslačkom regatom Sv. Duje. Ponajbolji sveučilišni osmerci okupiti će se na 17. izdanju veslačkog spektakla u gradu pod Marjanom, a tisuće gostiju uživati će u dva dana regate – u subotu na regatnoj stazi u Spinutu te u nedjelju na splitskoj Rivi.
Kako je najavljeno na konferenciji za tisak održanoj u srijedu u Galeriji Meštrović, na utrci sveučilišnih osmeraca u Spinutu sudjelovati će 12 muških i 10 ženskih posada, među kojima se zasigurno najviše ističe ekipa Oxforda, koja je na prošlogodišnjoj regati nosila pobjedu u muškoj i ženskoj konkurenciji, ali i na utrci legendi. Tradicionalno, u muškoj konkurenciji nastupiti će i ekipa sveučilišta Cambridge, kao i domaći predstavnici Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Dubrovniku te druga sveučilišta iz Europe. Utrka legendi Oxforda, Cambridgea i Splita tradicionalno će se održati u splitskoj luci u nedjelju 6. svibnja u 12:00 sati.
Uz toliki broj sudionika iz cijele Europe, značaj regate u turističkom segmentu je nedvojben. Sve ovo ne bi bilo postignuto bez sjajnog branda koji regata veže uz svoje ime. Brojni studenti iz cijele Europe sa velikim žarom prate londonski Boat Race, ali isto tako i našu regatu, na što smo iznimno ponosni. Naš grad se ozbiljno pozicionirao na turističkoj karti Europe i veseli nas što regatu možemo ubrojiti u niz događaja koji privlače turiste u Split, a čije 17. izdanje potvrđuje kako je za sveučilišni sport ovo vrlo važan događaj – kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara dodavši uz osmjeh kako neće veslati ove godine, ali se nada kako će već iduće zaveslati u utrci legendi.
Alen Soldo, prorektor Sveučilišta u Splitu za znanost i međunarodnu suradnju istaknuo je pak kako je ovo obzirom na medijsku pozornost i broj sudionika, najznačajnija sveučilišna sportska manifestacija i to ne samo u Splitu, već i u cijeloj Hrvatskoj.
Obzirom da naše sveučilište broji 20000 studenata dužnost nam je brinuti se o njihovim potrebama te im osim znanja nastojimo pružiti i mogućnost rekreativnog bavljenja sportom. Posebno nas veseli kada vidimo da neki od naših studenata ozbiljno veslaju rame uz rame velikom Oxfordu ili Cambridgeu – rekao je prorektor Soldo čestitavši organizatorima na uloženom trudu i radu te poručio kao se nada da će splitski sveučilišni sport s godinama biti još bolji, odnosno među najboljima u ovom dijelu Europe, baš kao što je splitsko sveučilište.
U ime organizatora, Luka Grubor izjavio je: „Kada sljedeći put budete gledali OI u Tokiju, vrlo jednostavno ćete moći prebrojati sve veslače koje ste ranije već mogli vidjeti na regati Sv. Duje. Ponosni smo što na zadnjih 5 Olimpijskih igara gledamo veslače koji su svakoga svibnja ovdje u Splitu i veslaju na regati. Svake godine imamo barem dva osvajača olimpijskih medalja, svjetske prvake i brojne druge nositelje naslova i osvajače medalja. Takvi rezultati govore o kvaliteti našega natjecanja. Naravno, u nama tinja želja da cijelu regatu u budućnosti prebacimo na Rivu kako bi ona zasjala u svom punom sjaju.“
„Regata je vrhunski show i za natjecatelje i za turiste, što potvrđuje dolazak Oxforda i Cambridgea već 14. godinu za redom. Više od 30 osmeraca koji sudjeluju na sveučilišnoj regati dovoljan je dokaz da je veslanje među najvažnijim studentskim sportovima.“ – kazao je Mirko Ivančić, HVK Gusar.
Tijekom godina, regata se može pohvaliti da je stekla epitet jedne od najjačih europskih studentskih regata, prvenstveno zahvaljujući nastupu ekipa Oxforda i Cambridgea koje dolaze u identičnom sastavu u kojem su nastupili na nedavno održanom Boat race-u na Temzi.
„OTP Splitska banka prepoznala je važnost ovog projekta i vrlo ponosno stoji uz regatu. Čestitamo organizatorima i želimo svu sreću mladosti koja će ovoga vikenda veslati svoje najbolje zaveslaje.“ – istaknula je Silvia Bareša, iz ureda Uprave i komunikacija OTP Splitske banke.