Splitsko-makarska nadbiskupija domaćin je Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati u Splitu i Solinu, 15. i 16. rujna 2018. godine, pod geslom Obitelj – izvor života i radosti.
Uoči samog susreta organiziran je bogat znanstveni, kulturni, duhovni, humanitarni program.
Prvi dan 3.NSHKO, ponedjeljak 10. rujna 2018. bit će održan  Okrugli stol na temu  "Izazovi suvremenih obitelji" u Palača Milesi u 20:00 sati.
Sudionici okruglog stola su: predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, psihoterapeutkinja dr. Asja Palinić Cvitanović, specijalist za obiteljsko pravo i profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu dr. sc. Dubravka Hrabar i doktor moralne telogije i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu dr. sc. Tonči Matulić. Moderator je prof. dr. sc. Jadranka Garmaz, a događanje će glazbeno pratiti gitarist Petar Čulić.
Drugi dan Susreta, utorak 11. rujna 2018 očekuje nas predstavljanje zbornika dječjih radova „U zagrljaju moje mame“ u Nadbiskupskom sjemeništu u 19:00 sati.
Zbornik će predstaviti splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, predstojnik Katehetskog ureda mr. don Josip Periš, profesorica na Umjetničkoj akademiji u Splitu dr. sc. Dunja Pivac i profesorica hrvatskog jezika u OŠ Tučepi Brigita Mravičić. Moderator je vjeroučiteljica Helena Balajić, na cijelu promociju pjesmom će obogatit ženska klapa Neverin. Tjedan dana prije promocije, u Sjemeništu će biti izložba dječjih likovnih radova koju će prirediti vjeroučiteljica i profesorica likovne umjetnosti u OŠ Kman-Kocunar u Splitu, Vesna Šiklić.
Treći dan Susreta, srijeda 12. rujna 2018., posvećen je kulturi. U suradnji s gradom Splitom u splitskom Kazalištu lutaka izvesti će se predstava "Ružno pače" s početkom u 18 sati. Te večeri na splitskom Sustipanu u 20 sati, u suradnji s gradom Kaštela i njihovom Turističkom zajednicom, bit će upriličena predstava o renesansnoj ljubavnoj priči o hrvatskome Romeu i Juliji - „Legenda o Miljenku i Dobrili.“ Pod borovima će te večeri i zapjevati Radojka Šverko i Iva Ivković Ivanišević.
Četvrtog dana Susreta, 13. rujna 2018.  svim župama grada Splita i Solina te čitave Splitsko-makarske nadbiskupije bit će upriličeno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom s početkom u 20 sati.
U sklopu Susreta pokrenuta je i humanitarna akcija "Obitelji za najmanje" za pomoć pri kupnji uređaja – endoskopski stup za operacijske zahvate u novorođenčadi i djece za potrebe Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Split.
Dio akcije „Obitelji za najmanje“ je veliki humanitarni koncert na splitskoj Rivi u petak, 14. rujna 2018. u 20 sati, uz izravni prijenos na HRT 3.
Nastupaju: Dražen Zečić, Mate Bulić, Domenica, Giuliano, Mia Dimšić, Dalmatino, Meri Cetinić, Marko Perković Thompson, Zorica Kondža, Tedi Spalato, Petar Dragojević, Pero Panjković, klapa Pasika, klapa Šufit i Papa bend.
Broj donatorskog telefona: 060 9000 (6,25kn. PDV uključen). Trenutno je usluga dostupna samo T-com korisnicima, no uskoro bi se trebali pridružiti i drugi tele operateri. 
Žiro račun akcije: HR63 2330 0031 5450 1680 0
Akcija traje od 1.9. do 1.10.2018.
U subotu, 15. rujna 2018. održat će se Dječji koncert na Rivi, u 11:00 sati.
Na splitskoj Rivi radost odrastanja u obitelji posvjedočiti će i najmanji - djeca - i to pjesmom. Nastupit će dječji zborovi „Mala Terezija“ (Split) i „Leopoldice“ (Kaštel Novi); djeca iz župa sv. Andrije (Split) i sv. Josipa (Dugi Rat); obitelji Majić, Kosor i Petrušić; obiteljski zbor „Unica harmonia“; Centar za rehabilitaciju „Mir“; KUD „Ante Zaninović“
Istog dana, u prasvetištu Gospe od Otoka, Solin u 20:00 sati  organiziran je molitveni program, Euharistijsko bdijenje „Hod svjetla“. Molitvu će predvoditi splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, a prigodnu propovijed izreći će dubrovački biskup i predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj mons. Mate Uzinić. Na molitvenom bdijenju pjevati će zbor mladih „Krstitelj“ s Trstenika. 
Središnji događaj susreta - svečano euharistijsko slavlje na Gospinoj livadi u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu počinje u nedjelju, 16. rujna 2018. u 10:00 sati. U suslavlju s ostalim biskupima i brojnim svećenicima, misu će predvoditi domaćin, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić. 
Pjevanje predvodi veliki zbor sastavljen od više zborova splitsko-makarske nadbiskupije pod vodstvom maestra don Šime Marovića.
Uvodni molitveni program započet će u 09:00 sati, u kojem sudjeluju obitelji splitske metropolije, a pjevat će Papa band. Nakon svete mise koju će prenositi Hrvatska radio televizija, na Gospinom otoku organizirano je druženje svih sudionika uz okrepu i koncert duhovne glazbe na kojem će nastupiti Marija Husar Rimac, duhovno glazbeni sastavi Emanuel, Rim, Abba i zbor Mihovil.