U utorak 4. rujna 2018., sklopu 6. Festivala svjetske književnosti koji je u Splitu započeo prošle nedjelje, 2. rujna 2018., u Gradskoj knjižnici Marka Marulića održana je Literarna ćakula, razgovor sa slovenskom književnicom Polonom Glavan. Razgovor su više nego uspješno moderirale studentice Petra Božanić i Victoria Vestić, članice udruge Itheom koju čine studenti Filozofskog fakulteta u Splitu.
Polona Glavan slovenska je spisateljica i prevoditeljica koja je stekla popularnost kratkim pričama objavljenima u uglednim časopisima te uspjehom svog prvog romana (Noč v Evropi) koji je bio nominiran za nagradu Kresnik za najbolji slovenski roman 2012. godine. Priče su joj uvrštene u slovenske antologije i prevedene na desetak europskih jezika (te, naravno, i na hrvatski). Na slovenski jezik prevodi i popularizira američke, engleske i irske pisce. Njen tematski svijet čine mladi likovi velikog potencijala, ali dezorijentirani u društvenom kaosu, na putu kroz Europu ili snalazeći se u zadanim lokalnim okvirima. 
Festival nudi još književnih poslastica, pa tako večeras u 19:00 sati u Gradskoj knjižnici imate priliku čuti brazilske pjesnike  Francesca Cricelli i Thiago Ponce de Moraes, sutra 6. rujna u goste dolazi Antonio Ortuño, meksički prozaist i novinar srednje generacije. 
U petak, 7. rujna gost Literarne ćakule je Josip Mlakić, bosanskohercegovački je pisac i scenarist iz Bugojna koji je sve svoje knjige objavio u Hrvatskoj, osvojio brojne književne i filmske nagrade (VBZ-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman, Vladimir Nazor, Zlatnu arenu u Puli itd.). I za kraj Festivala, u subotu 8. rujna gošća je  Slavenka Drakulić, hrvatska novinarka i spisateljica koja piše knjige na hrvatskom i engleskom, a neke su prevedene na više od dvadeset jezika.