Svečana proslava Dana nastavnih baza održala se u petak, 21. travnja, u velikom amfiteatru Ekonomskog fakulteta. Ovaj u Hrvatskoj jedinstveni skup posvećen je suradnim ustanovama i tvrtkama koje su studentima Sveučilišta u Splitu omogućile pohađanje stručne prakse. Na taj način studenti su se izravno upoznali s procesima rada te stekli znanja, vještine i sposobnosti koje će im omogućiti, a nakon stjecanja diplome, lakše i brže uključivanje na tržište rada.

Predsjednik Rektorskog zbora Republike Hrvatske i rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Šimun Anđelinović je tom prigodom izložio koncept nastavnih baza, koje su Statuom Sveučilišta definirane kao ustrojbene jedinice, a mentori nastavnih baza velikodušno prenose svoje znanje, iskustvo i vještine na studente Sveučilišta u Splitu i tako im pomažu da teoretska znanja povežu s praksom. Rektor je istaknuo kako se praksa provodi na svim sastavnicama, a kao značajan iskorak je naglasio otvaranje Sveučilišta prema lokalnoj zajednici , odnosno gospodarstvenicima, a u tom smislu studenti su najbolja spona.

Nazočnima se obratio i Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Splitsko-dalmatinske županije, istaknuvši izvrsnu suradnju Županije i Sveučilišta, ne samo na ovom projektu nego i na brojnim drugima kazavši kako su i brojne županijske ustanove nastavne baze Sveučilišta.

U svom govoru, doc. dr. sc. Tomislav Sokol, pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja, podržao je u ime Ministarstva ovu hvalevrijednu inicijativu Sveučilišta, uz posebnu zahvalu nastavnim bazama i mentorima. Ustvrdio je kako je pohađanje praktičnog dijela nastave za studente također i prilika za stjecanje dragocjenih iskustava za tržište rada što će im pomoći da spoznaju svoje afinitete kako bi počeli graditi željenu karijeru. Kazao je kako su studenti koji su danas dobili priznanje za zalaganje tijekom stručne prakse, svijetli primjer svojim kolegama.

Na svečanosti je rektor Anđelinović dodijelio priznanja nastavnim bazama Sveučilišta za izvrsnu suradnju: tvrtki Cemex, Ericsson Nikoli Tesli, Hrvatskom narodnom kazalištu Split, HNK Hajduk, Hrvatskoj radioteleviziji, Lavčević-inženjeringu, Kliničkom bolničkom centru Split, Agenciji Pasat, Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj te tvrtki AD Plastik.

Nagrađeni su i studenti koji su se iskazali tijekom stručne prakse u protekloj godini: Klara Ćurković, studentica Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, praksu uspješno odradila u Ericsson Nikoli Tesli, Ivan Križanović, student Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, praksu uspješno odradio u Ericsson Nikoli Tesli, Tome Tudor, student Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, praksu uspješno odradio u Ericsson Nikoli Tesli, Ante Jurić, student Kineziološkog fakulteta, praksu uspješno odradio u HNK Hajduk, Katarina Romac, studentica Umjetničke akademije, koja je uspješno odradila praksu u Hrvatskom narodnom kazalištu Split, Monika Vuco, studentica Umjetničke akademije, koja je uspješno odradila praksu u Hrvatskom narodnom kazalištu Split, Monika Barnjak, studentica Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije koja je praksu uspješno odradila na Hrvatskoj radioteleviziji, Nikolina Rohtek, studentica Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti koja je praksu uspješno odradila na Hrvatskoj radioteleviziji, Barbara Žaja, studentica Filozofskog fakulteta koja je praksu uspješno odradila na Hrvatskoj radioteleviziji, Tea Domjanović, studentica Medicinskog fakulteta za uspješno odrađenu praksu u KBC Split, Marja Klarić, studentica Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija za uspješno odrađenu praksu u KBC Split, Dolores Klarić, studentica Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, praksu uspješno odradila u Mark-ingu, Nikolina Šimić, studentica Pomorskog fakulteta koja je praksu uspješno odradila u agenciji Pasat i Mario Šiško, student Ekonomskog fakulteta za uspješno odrađenu praksu u Slobodnoj Dalmaciji
Prof. dr. sc. Julije Meštrović, zamjenik ravnatelja KBC-a Split se u ime svih nagrađenih nastavnih baza obratio nazočnima, a u ime nagrađenih studenata to je učinio Mario Šiško, dok se nazočnima obratio i Miroslav Ivić, predsjednik uprave Slobodne Dalmacije, gdje je ovaj student odradio stručnu praksu.

Dan nastavnih baza je bio prigoda za nove suradnje pa je tako uručeno 13 ugovora između nastavnih baza i Sveučilišta u Splitu koje će našim studentima omogućiti stjecanje stručnih vještina i znanja te svladavanje metodičkog snalaženja pred novim problemima. Nove nastavne baze Ekonomskog fakulteta su Slobodna Dalmacija, Radio Dalmacija i Lučka uprava Split, Kineziološkog fakulteta: Centar za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači", DŠR Cosmosport, Dječji vrtić Marjan i Dječji vrtić Montessori, ugovor će preuzeti direktorica Margarita Mikasović, Pomorskog fakulteta: Jadroplov, Iva Shipping, Socius, Nautički centar Komiža i Jadrolinija, dok je nova nastavna baza Pomorskog fakulteta i Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje tvrtka Končar-električni uređaji.

U sklopu Dana nastavnih baza u atriju Ekonomskog fakulteta studentima našeg Sveučilišta predstavili su se brojni suradnici, partneri i gospodarstvenici te su posjetitelji imati priliku bolje upoznati naše nastavne baze - ustanove, institute, tvrtke, koje su studentima nudili stručne prakse. Ovdje se prvenstveno misli na praktični dio nastave, gdje mentori iz nastavnih baza prenose svoje znanje, iskustvo i vještine na studente našeg Sveučilišta i tako im pomažu da se teoretska znanja povežu s praksom. Pronalaskom svoje studentske prakse i povezivanjem s poslodavcima, studentima se nude i druge prilike jer stručna praksa u nastavnoj bazi može otvoriti i mogućnost budućeg zaposlenja.