Međunarodna znanstvena konferencija “9th International Exergy, Energy and Environment Symposium (IEEES-9)” svečano je otvorena u ponedjeljak 15. svibnja na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, glavnog organizatora konferencije koja će ugostiti preko 250 znanstvenika iz 35 zemalja. Predviđeno je prezentiranje gotovo 200 znanstvenih radova iz područja energetike i utjecaja na okoliš kao i drugi zanimljivi sadržaji s temama iz područja energetike.

IEEES9 konferencija je trenutno jedna od najuglednijih konferencija u svijetu iz navedenog područja, stoga je ovakav događaj od iznimnog značaja za splitski FESB, ali i Sveučilište u Splitu. Njegovom realizacijom zasigurno će se pridonijeti vidljivosti na svjetskom znanstvenoj mapi kako FESB-a, tako i splitskog sveučilišta. Konferenciju je na FESB doveo izv.prof.dr.sc. Sandro Nižetić, koji ujedno predsjedava istom, a na poziv prof.dr.sc. Ibrahima Dincera (University of Ontario Institute of Technology, Kanada), trenutno jednog od najutjecajnijih znastvenika u svijetu prema Thomson Reutersu. Moto konferencije je “Bringing scientist and researcher together”.

Ova konferencija je jedinstven događaj jer osim što pruža mogućnost razmjene ideja, stvaranje novih suradnji i partnerstva, ona zbližava sudionike i rađa nova prijateljstva - kazao je profesor Dincera ističući kako nije bilo jednostavno organizirati ovakav događaj, ali je posao uspješno odrađen s puno uloženog truda. Sudionike je pozdravio i prorektor za logistiku, informacijsku infrastrukturu i optimizaciju prof.dr.sc. Marko Rosić kazavši kako Sveučilište u Splitu podržava konferencije tematski vezane uz energetiku i njen utjecaj na okoliš jer su upravo razvoji tih područja među strateškim ciljevima Sveučilišta.

Dekan FESB-a prof.dr.sc. Sven Gotovac nije krio zadovoljstvo što je konferencija organizirana na njihovom fakultetu te je svim sudionicima poželio uspješan rad, kao i boravak u Splitu. Pripreme za organizaciju navedenog događaja započele su prije gotovo dvije godine, a sve je u potpunosti organizirano vlastitim snagama FESB-a, ponajviše zahvaljujući profesoru Nižetiću.

Kada sam dobio poziv da se prihvatim organizacije, s jedne strane mi je bila čast, s druge sam se našao pred velikim izazovom uspješno odraditi događaj poput ovog. Uloženo je puno truda i predanog rada, stoga se želim zahvali organizacijskom odboru kao i sponzorima koji su u ova teška ekonomska vremena prepoznali važnost o konferencije – kazao je Nižetić. Glavni sponzor konferencije j tvrtka HEP ESCO i MESSER, a potporu je pružila i Splitsko-dalmatinske županija.