Nakon devet godina djelovanja u okviru talijanskog Cochrane Centra hrvatski je ogranak, u petak, 7. travnja, odlukom Upravnog odbora Cochranea, postao samostalnim, punopravnim Cochrane centrom, a time i regionalnim središtem za Cochraneove aktivnosti u ovom dijelu Europe. 

Priznanje Hrvatskoga Cochrane centra povijesni je trenutak ne samo za članove Hrvatskoga Cochranea, nego i za cijelu našu domovinu jer će hrvatski centar odsad biti jedini Cochrane Centar u jugoistočnoj Europi, što predstavlja čast, ali i veliku odgovornost za sve buduće projekte i aktivnosti u širenju Medicine utemeljene na dokazima.

Svečana proslava tomu u čast održana je u četvrtak, 8. lipnja, na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Događaj su svojom nazočnošću uveličali svjetski autoriteti medicine utemeljene na dokazima, kao i prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu, predstavljen je dosadašnji rad, ali i potencijali Hrvatskoga Cochranea.

U petak 9. lipnja 2017. na Medicinskome fakultetu u Splitu potpisan je Ugovor o suradnji između Cochranea i Hrvatskoga Cochrane centra, koji su potpisali dekan Medicinskoga fakulteta u Splitu prof. dr. sc. Zoran Đogaš, direktor Cochranea Mark Wilson te suvoditeljice Hrvatskoga Cochrane centra doc. dr. sc. Irena Zakarija Grković i dr. sc. Tina Poklepović Peričić. 
Ugovorom se želi ojačati postojeća suradnja triju institucija i definirati međusobne odgovornosti, kao i održavati i poticati razvoj Hrvatskoga Cochranea, njegov utjecaj i doprinos cjelokupnoj Cochraneovoj misiji te principima i strateškim ciljevima organizacije. 

Potpisujući ovaj ugovor, dekan Medicinskoga fakulteta u Splitu prof. dr. sc. Zoran Đogaš, još je jedanput iskazao razumijevanje vrijednosti Cochraneova rada te otvorenost za sudjelovanje i potporu Hrvatskomu Cochraneu na svim razinama.