Svečanost dodjele oznake visoke razine kvalitete za tri poslijediplomska sveučilišna (doktorska) studija Sveučilišta u Splitu održala se u četvrtak, 7. rujna, u Galeriji Meštrović.

Tom prigodom ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje prof. dr. sc. Jasmina Havranek uručila je Odluku Akreditacijskog savjeta te oznaku visoke razine kvalitete prof. dr. sc. Svenu Gotovcu, dekanu Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, za izvođenje poslijediplomskih studijskih programa „Elektrotehnika i informacijska tehnologija“ te „Strojarstvo“ i prof. dr. sc. Borisu Trogrliću, dekanu Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije za izvođenje poslijediplomskog studija „Građevinarstvo“.

Prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu  istaknuo je važnost znanosti, kazavši kako bi se za nju trebalo izdvojiti više sredstava, no kako ova svečanost pokazuje da se unatoč tome uz znanje i puno truda mogu postići velike stvari. Kazao je kako je znanost perjanica splitskog sveučilišta, što najbolje dokazuju poslijediplomski studiji, ali i izvrsna pozicija na nedavno objavljenoj Timesovoj listi, na kojoj je Sveučilište uvršteno je među 500 najboljih u svijetu.

Ravnateljica Havranek je, govoreći o početku postupaka reakreditacija visokih učilišta prije pet godina kazala kako su svi zajedno učili. Pokazala se kvaliteta hrvatskog visokog obrazovanja te neke manjkavosti koje je moguće otkloniti. U reakreditacijama su sudjelovali stručnjaci iz cijelog svijeta,a zaključila je kako se dobrom pokazala i odluka o rekreditacijama doktorskih studija.

Dekan Gotovac je, uz zahvalu svim predsjednicima i voditeljima studija te predavačima i studentima,  ustvrdio kako je u ovoj prigodi sretan i ponosan, no ovo priznanje za FESB nije iznenađenje, već je posljedica rada Fakulteta na svim razinama studija. Naglasio je kako ovi doktorski studiji imaju dugu tradiciju, ali i vrhunske stručnjake koji sudjeluju u izvođenju nastave. Dekan Trogrlić je također zahvalio voditelju studija, znanstvenicima, predavačima i doktorandima, kazao je i kako rast i razvoj prate svaku generaciju od osnutka FGAG-a, a ova generacija se uspješno angažirala na privlačenju sredstava iz EU fondova.

Dodjeli oznaka visoke razine kvalitete za tri doktorska studija nazočili su prof. dr. sc. Alfio Barbieri, rektor Sveučilišta J. Dobrile u Puli, prof. dr. sc. Zoran Tomić, novoizabrani rektor Sveučilišta u Mostaru, Luka Brčić, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana, prorektori splitskog sveučilišta prof. dr. sc. Branko Matulić, prof. dr. sc. Marko Rosić i prof. dr. sc. Rosanda Mulić, čelnici sastavnica Sveučilišta u Splitu te brojni profesori i znanstvenici.

Stručno povjerenstvo imenovano od strane Akreditacijskog savjeta Agencije za znanost i visoko obrazovanje u svom je izvješću navelo kako je prepoznalo vodeću ulogu Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Republici Hrvatskoj u pojedinim poljima, među ostalim hidrotehnici, strukturama i numeričkim metodama. Posebno je istaknut trud koji Fakultet ulaže u organizaciju konferencija i ljetnih škola za mlade znanstvenike, a posebno je impresionirano sudjelovanjem Fakulteta u brojim  EU projektima. Također, stručno povjerenstvo ustvrdilo je kako su sadržaj i kvaliteta doktorskog studija na visokoj razini s obzirom da osiguravaju barem tri godine neovisnog istraživačkog rada te da su ishodi učenja na različitim razinama dobro opisani. Objavljeni radovi i doktorske disertacije ocijenjeni su visoko kvalitetnima u usporedbi s onima drugih visokih učilišta u svijetu te da jamče kvalitetu i razinu postignutih ishoda znanja.

U izvješću stručnog povjerenstva Akreditacijskom savjetu za dva poslijediplomska sveučilišna studija FESB-a stoji da je Fakultet prepoznatljiv po svojim istraživačkim postignućima te objavljivanju znanstvenih radova u renomiranim svjetskim časopisima, kao i razvijenoj međunarodnoj suradnji i velikom broju potpisanih sporazuma o suradnji s industrijom. Kao prednosti studijskog programa „Strojarstvo“ navedeni su sustavno primjenjivanje stečenih generičkih vještina na kolegijima te organiziranje pojedinačnih konzultacija za doktorande iz područja njihovih istraživanja. Fakultet posjeduje razvijenu suvremenu opremu i za izvođenje doktorskih istraživačkih projekata, a prepoznata je i dobra financijska podrška Fakulteta doktorandima u obliku zapošljavanja na Fakultetu. Prednost studijskog programa  „Elektrotehnika i informacijska tehnologija“ se, prema izvješću, ogleda u nastavi orijentiranoj na istraživanje i koja obuhvaća široko područje. Doktorandi su iskazali zadovoljstvo ponuđenim kolegijima te pojedinačnim konzultacijama.

Od 23 provedene reakreditacije Agencije za znanost i visoko obrazovanje u 2016. godini (u tehničkom i biotehničkom području znanosti), četiri su programa dobila oznaku doktorski studij visoke razine kvalitete, od kojih su tri sa Sveučilišta u Splitu, dok je četvrti Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Doktorskim studijima visoke razine kvalitete, uz prethodnu potvrdu o ispunjavanju uvjeta Ministarstva znanosti i obrazovanja, oznaka se dodjeljuje u akademske i promidžbene svrhe.

Vrednovanjem doktorskih studija AZVO se pridružio europskom trendu provođenja vanjskog vrednovanja ove specifične razine obrazovanja, izuzetno važne u poticanju inovativnog i visoko specijaliziranog industrijskog i društvenog razvoja. Postupak vrednovanja doktorskih studija u Hrvatskoj je pokrenut u 2016. godini i još je uvijek u tijeku. 

Cilj je vrednovanja osigurati da nacionalnu dopusnicu dobiju samo studiji  koji  imaju zadovoljene kriterije kvalitete u pogledu visoko kvalificiranih znanstvenika, opreme, prostora te nude kvalitetnu potporu svojim doktorandima za stvaranje novog znanja. Pri tome je posebno  važno  da AZVO svojom akreditacijom programu jamči  da su njegove kvalifikacije  priznate i usporedive s međunarodnim standardima doktorskog obrazovanja. Nadalje, vrednovanjem, u kojem su sudjelovali ugledni međunarodni znanstvenici iz cijele Europe, Agencija je prepoznala one izvrsne, odnosno programe visoke razine kvalitete.