Volonterski projekt „72 sata bez kompromisa“ održat će se od danas, 12. listopada, do nedjelje, istodobno u Splitu, Zagrebu, Zadru, Sinju i Dubrovniku te Osijeku. Naime, u svim tim gradovima oko dvije tisuće volontera, puna 72 sata će činiti dobru i pravu stvar i to u više od 250 akcija.
Projekt , iniciran prije nekoliko godina od udruge SKAC ST, predstavljen je u Studentskom centru Split, a podržali su ga prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu, Stenko Dell'Orco, v.d. ravnatelja SC-a, Jelena Hrgović, zamjenica splitskog gradonačelnika, č.s. Vlatka Topalović, ravnateljica splitskog Caritasa i don dr. sc. Mihael Prović, povjerenik Ureda za pastoral mladih.

Kako je kazala Mariela Milošević, koordinatorica ovog projekta u Udruzi SKAC-ST, „72 sata bez kompromisa“ ima za cilj okupiti srednjoškolce, studente i mlade te pokazati kako se zajedničkim snagama i akcijama može preobraziti okruženje u kojem živimo. U Splitu se već prijavilo oko 600 volontera, koji će u iduća tri dana učiniti brojna dobra djela, primjerice u suradnji s Obrtničkom školom uredit će korisnike pučke kuhinje, očistit će 10-ak socijalnih stanova, brinut će se o životinjama u azilu za napuštene životinje, povest će na izlet jedrenjakom djecu iz „Maestrala“, a djecu iz Udruge Down 21 na terapijsko jahanje…

Rektor Anđelinović je pozdravio ovu akciju, kazavši kako se već pokazalo da zajedno možemo napraviti puno više. Studente koji dolaze u Split na studij Sveučilište prima otvorenog srca, a uz obrazovanje, odnosno znanost i nastavu, potiče se i njihov aktivizam jer samo tako će mladi čovjek osim u vrsnog stručnjaka, izrasti u dobrog čovjeka.