Na Sveučilištu u Splitu se već tradicionalno obilježava Međunarodni dan bijelog štapa pa je tom prigodom u ponedjeljak, 16. listopada, u Sveučilišnoj knjižnici, održan susret sa slijepim studenticama Elom Barišić i Lucijom Brešković koji su govorile o svojim iskustvima studiranja, ali i bavljenja sportom.

Ela Barišić, studentica prve godine engleskog i talijanskog jezika na Filozofskom fakultetu i višestruka prvakinja države u brzini čitanja Brailleova pisma, kazala je kako joj je želja postati prevoditeljica, a uz pomoć i podršku obitelji, kao i Ivana Bogdanovića, voditelja Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišta u Splitu, do sada je lako svladala izazove prvih dana na Fakultetu.

- Na Fakultetu su svi profesori ljubazni i susretljivi, lijepo su me prihvatili. Kolege studente trebam bolje upoznati, svima nam je još novo okruženje pa će i društveni život biti bogatiji, no jako sam zadovoljna – ispričala je Ela o svojim brucoškim počecima.

Lucija Brešković, slabovidna studentica Katoličkog bogoslovnog fakulteta, paraolimpijka koja je na prošlogodišnjoj paraolimpijadi u Riu osvojila izvrsno peto mjesto u svojoj judo kategoriji (70 kilograma, slabovidni) istaknula je, među ostalim, kako joj je uz judo, Fakultet na prvom mjestu te je priznala kako ponekad i zanemari trening.
-Vrlo mi je važno da na Fakultetu bude sve kako treba, primjerice literatura i predavanja. Nemam većih poteškoća, a za sve probleme na koje naiđem imam veliku podršku Ivana Bogdanovića – kazala je Lucija.

Prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu, iskazao je zadovoljstvo što je obilježavanje ovog Dana na našem Sveučilištu postalo tradicionalno, te što se s Ivanom Bogdanovićem ovakve akcije događaju koordinirano i u skladu sa strateškim promišljanjima koji za cilj imaju poboljšanje standarda studenata s invaliditetom. Kazao je kako neki studenti izvrsno pjevaju, neki su pobjednici u sportskim natjecanjima, neki ostvaruju izvanredne uspjehe u obrazovanju, a Sveučilište svima želi omogućiti jednake uvjete, tako da se invaliditet pretvori u prednost te da svi zajedno doprinesemo razvoju Sveučilišta kako u znanstvenom smislu, tako i u brizi za one kojima je to potrebno.

Nazočnima se obratio i Ivan Bogdanović, voditelj Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišta u Splitu, kazavši kako na Sveučilištu studira ukupno četvero slijepih i/ili slabovidnih studenata.
- Lucija i Ela budućnost, ne samo Županijske udruge slijepih Split, nego i unutar svojih zanimanja za koje se obrazuju. Također ukazao bih na važnost nadilaženja stereotipa o slijepim osobama, poput izraza „slijepac“ ili „život u mraku“ – kazao je Bogdanović.

Damir Smajo, predsjednik Županijske udruge slijepih Split, je pružio podršku ovom skupu, a mlada splitska umjetnica Danijela Šušak predstavila se izložbom grafičkih radova. Šušak, naime, svojim radovima slijepog tiska zagovara poticanje taktilnog doživljaja likovnog djela u galerijama i muzejima te na taj način približava umjetničko djelo osobama s oštećenjem vida.

Ovaj događaj bio je prilika je da podignemo razinu svijesti o postojanju osoba u našem društvu koje su slabovidne ili potpuno slijepe te da saznamo s kakvim problemima se susreću, što ih motivira te kako je biti student u takvim okolnostima.