Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić sa suradnicima, glavnim savjetnikom Miroslavom Smetiškom i Lukom Bogdanom, zamjenikom upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, u utorak, 9. siječnja, posjetio je Sveučilište u Splitu. Tom prigodom je ministru Paviću prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu, predstavio projekte nastavnih baza te postakademskog zapošljavanja koji su već spremni za povlačenje sredstava iz Europskog socijalnog fonda (ESF), glavnog financijskog instrumenta Europske unije za ostvarivanje strateških ciljeva politike zapošljavanja.
Sastanku su nazočili i prorektori Sveučilišta prof. dr. sc. Branko Matulić, prof. dr. sc. Marko Rosić, prof. dr. sc. Alen Soldo, prof. dr.sc. Rosanda Mulić, čelnici sastavnica prof. dr. sc. Boris Trogrlić, dekan FGAG-a, prof. dr. sc. Nikola Račić, dekan Pomorskog fakulteta, prof. dr. sc. Gloria Vickov, dekanica Filozofskog fakulteta, Petar Smajić, ravnatelj Studentskog centra te prof. dr. sc. Ivica Pervan, prodekan Ekonomskog fakulteta i Aleksandra Banić, voditeljica Ureda za EU projekte.
- Radi se o dva projekta kojima je cilj povlačenje sredstava iz ESF-a zbog smanjenja odljeva najboljih stručnjaka. Mi ćemo napraviti program njihovog samozapošljavanja nakon diplomiranja, prakse tijekom studiranja i dobrog odnos s nastavnim bazama kojima bismo povećali broj kvalitetnih radnih mjesta, a sve uz suradnju s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Želja nam je da u tom programu bude od 10 do 15 posto najboljih studenata – istaknuo je rektor Anđelinović.
- Rektor Anđelinović nam je predstavio projekte koji omogućuju studentima samozapošljavanje. Ključ zapošljavanja studenata je suradnja s poslodavcima. Pojačali smo pripravništvo, želimo povećati plaće mladim ljudima u Hrvatskoj da mogu raditi  za veće iznose od minimalne plaće, kolika je bila definirana za stručno osposobljavanje i u slučaju da neki privatnik želi zaposliti pripravnika i na plaću od 10.000 kuna, država će financirati pola tog iznosa, dakle poticaji bez ograničenja - kazao je Pavić i dodao da osim ovoga imaju i specijalizirane programe poput programa 'Zaželi'.
Projekti nastavnih baza i postakademskog zapošljavanja Sveučilišta u Splitu jedinstveni su u Republici Hrvatskoj i za cilj imaju bolju upošljivost studenata po završetku obrazovanja. Uz to, kroz suradnju znanosti i tehnologije partneri Sveučilišta u nastavnim bazama imaju priliku iznaći kvalitetna rješenja i podići svoju tehnološku razvijenost kroz magistarske i doktorske radove studenata koji kod njih budu obavljali svoju stručnu praksu.