Mediteranski festival knjige (MFK), koji se održava u Splitu od 9. – 13. svibnja u bogatom programu, koji se sastoji od predstavljanja knjiga, autora, institucija, programa za djecu, izložbi i popratnih programa, veliku pažnju pridaje i panel diskusijama o važnim, aktualnim i akutnim temama. Svjesni smo činjenice da klizimo prema dobu iracionalnizma, kada se argumenti slabo poštuju, a činjenice ignoriraju i revidiraju te je naše insistiranje na panelima prilog društvu debate, suočavanja i razmatranja tema po pravilima struke: argumentirano, s poštovanjem sugovornika, logike i teme.

Danas (četvrtak, 10. svibnja) u 18:30 na programu je panel diskusija „Veselko Koroman – klasik iz Hercegovine“ o u Hrvatskoj nepravednom zanemarenom pjesniku Veselku Koromanu, o cjelini njegova opusa i recepciji. U razgovoru sudjeluju Mile Stojić, Tonko Maroević i Perina Meić, uz moderaciju Ivana Vukoje.
    
Prije toga, u 17:30 očekuje nas iznimno zanimljivo predavanje o aktualnoj temi „Kurdi: između države i revolucije“. Predavanje, koje će biti popraćeno originalnim fotografijama, održat će Jerko Bakotin i Nikola Kuprešanin, a moderirat će ga splitski novinar i spisatelj Damir Pilić.
Predavanje će objasniti geopolitičku situaciju Kurda - naroda koji se nalazi na ključnom dijelu Bliskog istoka, podijeljen između Turske, Iraka, Sirije i Irana - pri čemu kurdske snage igraju izuzetno važnu ulogu u sirijskom građanskom ratu. Dok irački Kurdi nastoje ostvariti samostalnost u formi klasične nacije-države, turski i sirijski Kurdi, predvođeni ideologijom Radničke partije Kurdistana (PKK) i Abdullaha Öcalana, službeno zastupaju emancipaciju društva mimo svake države (pa i kurdske) te zagovaraju poredak utemeljen na oslobođenju žena, ravnopravnosti manjina, ekologiji i alternativi kapitalističkoj moderni.

Sutra (petak, 11. svibnja) u 16:00 o klimatskim promjenama i pitanju je li Jadran spreman za njih raspravljat će posada Oceanografskog instituta Ivica Vilibić, Sanja Matić Skoko, Leon Grubišić i moderator Mišo Nejašmić.

U 17:30 u sklopu programske cjeline o Hercegovini održat će se panel na temu „Hercegovina. Nova Paradigma“, uz sudjelovanje Ive Lučića, Ivana Vukoje, predstavnika poduzetništva, i moderaciju Slavka Kozine; dok će u 19:00 o Dalmaciji kao kulisi polemizirati stručnjaci za filmsku umjetnost Marko Njegić, Vlado Ercegović i Boris Poljak uz moderaciju Emira Imamovića Pirkea.
    
Sve ostale pojedinosti o MFK-u i njegovu programu dostupne su na mrežnoj stranici www.mfk.hr, a objavljuju se i na Facebook stranici Festivala https://www.facebook.com/mfksplit/.

Mediteranski festival knjige organizira Zajednica nakladnika i knjižara HGK, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Splita te uz potporu brojnih partnera, kao što su Turistička zajednica Grada Splita, Hotel Zagreb – Split, Cukarin Gripe, Javna ustanova Športski objekti, Slobodna Dalmacija, Jutarnji list, Europlakat, Mandis, Elite, Hrvatska pošta, INA, CineStar, Barcaffè, CedevitaGo i Kala.

PR kontakt:  Patricija Horvat, +385 91 5030 890 / Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.