U nedjelju 2. rujna 2018. u 19:00 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića započinje još jedan, treći Festival svjetske književnosti u Splitu i šesti po redu u Zagrebu.
Od 2. do 8. rujna Gradska knjižnica Marka Marulića svaki će dan u 19:00 sati ugostiti jednog pisca, pjesnika ili redatelja. Nakon toga manifestacija se premješta u prostorije Kinoteke Zlatna vrata, gdje će svaku večer od 20:00 sati nuditi projekcije filmova.
Treće godine zaredom Split će posjetiti neki od eminentnih glasova svjetske književne scene, scene iz susjedstva, ali i predstavnici domaćih književnih snaga, većina njih sa svojim najnovijim književnim djelima koja će hrvatska publika prvi put vidjeti u prijevodu. Očekujemo goste iz Brazila, Meksika, Slovenije, Bosne i Hercegovine te, naravno, Hrvatske.
Filmski fokus ove je godine usmjeren na velikog pisca i scenarista Mirka Kovača, pa ćemo se prisjetiti njegovih velikih uspješnica kao što su Okupacija u 26 slika, Pad Italije i dr.
Misija Festivala svjetske književnosti jest stvaranje platforme koja okuplja i stavlja u dijalog najbolje pisce svjetske i domaće književne scene, podizanje svijesti o knjigama i važnosti čitanja te predstavljanje novih i vrijednih naslova. Dosadašnja dva izdanja splitska publika ispratila je u velikom broju svjedočeći o potrebi za kulturnim događanjima ovakvog profila.