U četvrtak 27. rujna 2018. u 20:00 sati u Sveučilišnoj galeriji "Vasko Lipovac" svečano će se otvoriti samostalna izložba akademske slikarice Helene Mardešić- Sikora pod nazivom "Slikati obično - otkrivati skriveno". Izložba prikazuje umjetničino slikarsko stvaralaštvo nastalo u protekla dva desetljeća, a prvi put ovom izložbom će cjelokupno biti izloženi svi ciklusi radova kao i dosad nikada izlagana djela nastala u protekle dvije godine. 
Izložba je realizirana uz potporu Grada Splita, a podržana je i od strane Ministarstva kulture u sklopu projekta „Europska godina kulturne baštine 2018.“ Izložba ostaje otvorena do 12. listopada 2018.
Iz teksta kataloga kustosa Tonća Šitina
(…)Krajnja ponesenost i utvrđivanje likovnih kriterija koji nose Helenu Mardešić-Sikoru u kaotičnom vremenu srednje umjetničke škole u Splitu, a potom i Likovne akademije u Zagrebu (diplomirala 1998.) nisu mladu umjetnicu formirali kao buntovnicu ili radikalnog inovatora, već radije kao nekoga tko u sebi utvrđuje pouzdane standarde i ne slijedi slijepo postmodernističke diktate s obiljem promjena i formalnih imperativa. Istina, Helena ne bježi od citata, ponavljanja motiva, referiranja na starije umjetnike (npr. Ivančić), ali ne da bi „skidala“, već reinterpretirala, tragala za novim rasponima mimezisa i fizisa oslikane površine, odnosom prema podlozi i funkciji kontrapunkta s ekspresivnim naglascima do ritmizacije crteža i krajnje iskrenosti pred motivom (Vrkljan, Keser). Pokazat će se da je ostajanje izvan dominantne umjetničke atmosfere, silne produkcije i medijske galame uz formiranje individualne pozicije, prvenstveno tretiranjem slike kao autonomne i neponovljive estetske činjenice, od posebne važnosti. Postizanje artističke svijesti ide usporedo s izgradnjom specifičnog vizualnog jezika i komunikacije koja želi nešto otkriti ili upozoriti ma koliko se umjetnica suzdržano odnosila prema svemu što okružuje prostor same likovnosti. (…) Helena Mardešić-Sikora rođena je u Splitu. Ljubav prema umjetnosti utjecala je na njezin izbor srednje Umjetničke škole u Splitu u kojoj je svladala brojne tehnike i vještine te razvila kreativnost na više polja. Logičan nastavak bio je studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je diplomirala 1998. godine u klasi prof. Eugena Kokota. U godinama koje slijede i promijenjenim okolnostima posvetila se poslu u zdravstvu, ali je slikarstvo ostalo stalni dio njezine intime, koje je nikada nije napustilo. Slikanje se, uz grafički dizajn, keramiku i izradu patchworka, sve više razvijalo kao princip „unutrašnje nužnosti“.
Do sada je realizirala pet samostalnih izložbi i sudjelovala na mnogim skupnim izložbama i kolonijama. Članica je HULU-a Split. Udana je i majka dvoje studenata.
Samostalne izložbe:
2006. Vis, Galerija Jakinovi dvori
1995. Trogir, Muzej grada Trogira
1995. Split, Galerija Salon Galić
1994. Split, Galerija Salon Galić
1994. Zagreb, Galerija Moderna vremena