U Sveučilišnoj se galeriji „Vasko Lipovac“ u ponedjeljak, 5. studenoga 2018., u 19:00 sati otvara samostalna izložba autora Roberta Ćalete. Autor se predstavlja sa ciklusom novih radova naziva „Kratke priče o Agronautima“. Izložba je realizirana uz potporu Grada Splita, a ostaje otvorena do 12. studenog 2018. Iz teksta kataloga izložbe kustosa Tonća Šitina
(…)Krećući se od opipljivih simbola Prirode i sve slobodnije, gotovo razigrane geste, Ćaleta se oslobađa svih trendova i dominantnih preporuka, slike i crteži impregnirani su mu misaonim i emotivnim napetostima vođene sigurnim planom i postupkom. Snažno uporište umjetnik nalazi u fantaziji koja ga nikad ne napušta ili sprječava u iskazivanju individualnog senzibiliteta pri čemu ne odustaje od materijala klasičnih umjetničkih pomagala (platno, papir, akrilna boja, tempera, pastel, olovka…) kojima njeguje u koječemu zanemarenu estetiku vizualnog izgleda umjetničkog djela. 
Unatoč osjetnoj stanci u izlagačkoj aktivnosti, Ćaleta nas konačno iznenađuje novim ciklusom od 20 slika velikog formata u kombiniranoj tehnici pod nazivom Kratke priče o Agronautima, ispod kojega se krije svojevrsni likovni manifest genetske poezije stvaranja svemira. Agronauti, surogati koji se mijenjaju (mutiraju) iz sebe samih, svojim vibracijama grade novi cvjetni svijet koji ne mora biti žuđena harmonija, već otvori u onostranost koji demonstriraju neprestane promjene i duh koji ne miruje.(…)
O autoru:  Robert Ćaleta rođen je 1959. u Splitu gdje i danas živi. Nakon završene gimnazije 1978. upisuje arhitekturu u Zagrebu, sljedeće godine matematike i fizike u Splitu, no od oba studija ubrzo odustaje. Tražeći se, početkom osamdesetih počinje slikati. Potom putuje Europom. Živi u Parizu i Barceloni, gdje se upoznaje s djelom Antonija Gaudija koje ga se duboko dojmilo. Vrativši se u Split opet se bavi slikanjem te 1985. priređuje prvu (manju) izložbu u kafe-galeriji "Art". Nedugo nakon izložbe surađuje s grupom "Đavoli", kojima oblikuje stil i piše pjesme za prva dva albuma, no nakon nekoliko godina prekida suradnju te se posvećuje dovršavanju kolekcije "Čarobni svijet Robija Rubensa", koju izlaže 1990. u sklopu splitskog "Art ljeta" u svom stanu/atelieru. Potom dovršava kolekciju "Moda za anđele" koja nikad nije službeno izložena. 1992. izlaže "Aure", kolekciju akvarela na staklu. Od devedesetih do danas bavio se uglavnom interijerima. 2012. u salonu "Galić" priređuje izložbu "Vrata i prozori Ćaleta" te 2013. u Muzeju grada Splita "Agro-kulturni val". Bile su to zapravo javne studije za novu kolekciju "Kratke priče o Agronautima". 2015. godine sudjeluje na grupnim izložbama "39. Splitski salon" i "Adria Art Annale", dok 2016. izlaže "Čarobni svijet Robija Rubensa" u Salonu Galić.