Posjetite Sveučilišnu knjižnicu u Splitu! Pogledajte i pročitajte što su nekada čitali medicinari i filozofi! 

Povodom obilježavanja Dana hrvatske knjige 22. travnja i Svjetskog dana knjige i autorskih prava 23. travnja, Sveučilišna knjižnica u Splitu obavještava vas o vrijednoj donaciji hrvatskog filozofa Ede Pivčevića, nekadašnjeg profesora na Sveučilištu u Bristolu. Još jednom je uvaženi prof. Pivčević podijelio s nama nekoliko rariteta francuske i hrvatske provenijencije iz svoje bogate bristolske knjižnice i obogatio našu Zbirku starih knjiga i rukopisa. Evo nekoliko osnovnih podataka o njima. 
Najstariji primjerak djelo je francuskog liječnika i profesora medicine na pariškom Collège de Coenouailles Jeana Françoisa Fernela (1497. – 1558.) Universa medicina tiskano u Ženevi kod Samuela de Tournesa 1679. godine.
Ostala tri djela grčkih filozofa Aristotela i Platona usporedni su prijevodi s grčkog izvornika na hrvatski jezik i, prema riječima prof. Pivčevića, naša vrijedna izdanja 20. stoljeća.
Aristotelovu Poetiku preveo je i popratio komentarom Martin Kuzmić (1868. – 1945.) hrvatski klasični filolog i prevoditelj. Objavljena su u nakladi prevoditelja u Zagrebu 1902. kod Dioničke tiskare i 1912. nakladom Kraljevske zemaljske tiskare kao dio nakladničke cjeline Znanstvena knjižnica Kraljevske hrvatsko slavonsko dalmatinske zemaljske vlade - Odio za bogoštovlje i nastavu.
Treće djelo je Platonova Obrana Sokratova i Fedon u prijevodu Kolomana Raca (1863. – 1937.), hrvatskog klasičnog filologa i prevoditelja. Djelo je objavljeno 1915. u Zagrebu kao izvanredno izdanje Matice hrvatske (tiskara Boranić i Rožmanić) i dio je nakladničke cjeline Klasična knjižnica.

Zahvaljujemo prof. dr. sc. Edi Pivčeviću na još jednoj vrijednoj donaciji.