U povodu 550. obljetnice smrti Johannesa Gutenberga, izumitelja tiskarskog stroja, u subotu, 3. veljače, s početkom u 11 sati u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“ upriličit će se svečano otkrivanje spomenika J. Gutenbergu.
Gutenbergovo poprsje rad je akademskog kipara Tomislava Šalova. Riječ je o prvom spomeniku ovom velikanu u Hrvatskoj, a Sveučilišnoj knjižnici u Splitu darovat će ga Hrvatsko-njemačko društvo. 
Ovom prigodom o globalnom Gutenbergovu značenju govorit će prof. dr. sc. Milan Pelc, voditelj projekta, a publici će biti predstavljena publikacija „Gutenbergova revolucija“, autora prof. dr. sc. Zorana Ribarovića, predsjednika Hrvatsko-njemačkog društva, i Vesne Imbrišimović. 
Uvodnim će se riječima okupljenima obratiti rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Šimun Anđelinović i ravnateljica Sveučilišne knjižnice Mirta Matošić, viša knjižničarka. U glazbenom dijelu programa nastupit će Akademski pjevački zbor „Silvije Bombardelli“, pod ravnanjem Anamarije Tadin.
O životu Johannesa Gutenberga malo se toga zna. Pretpostavlja se da je rođen 1400. pa se 600. godišnjica njegovog rođenja slavila upravo na prijelazu u novo tisućljeće. Tim povodom je magazin Time-Life Gutenbergov izum knjigotiska izabrao za najznačajniji izum drugog tisućljeća, a 1999. godine je američki A&E Network Gutenberga proglasio ličnošću tisućljeća (“Man of the Millenium”). 
Gutenberg je svojim pronalaskom izazvao pravu medijsku revoluciju i mnogostruko ubrzao proces komunikacije među ljudima te je dao značajni poticaj razvoju prosvjetiteljstva i reformacije.