objavljeno
11 Svibanj 2021

Drugo izdanje Split Videoart Festivala održati će se od 20. do 23. svibnja 2021. godine. Organizator Festivala je Udruga Metonimija uz tehničku podršku HULU – Split.

Cilj Split Videoart Festivala je populariziranje videoumjetnosti za koju smatramo kako je premalo zastupljena u hrvatskom javnom prostoru. Autori diljem svijeta koriste video-art kao način izražavanja i na zanimljiv način komentiraju svijet koji ih okružuje, a među njima nerijetko ima mnogo vizualno osebujnih i inovativnih radova koji privlače svojom estetikom i stilom izražavanja.

Ove godine predstavljamo međunarodni program koji broji 31 rad, među kojima su zastupljeni i hrvatski autori. Stalni postav video radova i video instalacija biti će postavljen u Prokulturi – Opservatoriju kulturnih politika - Peristil, dok će ostatak programa biti prikazivan u Kinu Karaman, Galeriji Kula (fasada) i Udruzi Kvart. Festival surađuje sa Sveučilištem u Splitu i Erasmus Student Network Split s ciljem populariziranja videoumjetnosti među studentskom populacijom.

Uoči Festivala, u srijedu 12. svibnja 2021. u multifunkcionalnoj dvorani sjevernog tornja Sveučilišne knjižnice s početkom u 18 sati održati će se projekcija za studente uz prezentaciju različitih tipova videoradova (retrospektiva 1. izdanja Festivala), a uvodnu riječ održati će prof. dr. sc. Vlado Zrnić, uz završnu diskusiju.

Otvorenje 2. Split Videoart Festival održati će se 20. svibnja 2021. u 18 sati u Prokulturi – Opservatoriju kulturnih politika - Peristil.