U prostorijama Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje (FESB) u utorak 12.ožujka održana je PICS@FESB – predinkubacijskog IT i coworking centra za studente Splitsko-dalmatinske županije.
Damir Brčić voditelj projekta ICT Županija pojasnio je kako je riječ o PICS@FESB predinkubacijskom IT centaru i studentskom coworking prostoru za poticanje i razvoj poduzetničkih ideja, projekata i start-upova. Studenti i mladi poduzetnici imaju mogućnost besplatnog korištenja prostora gdje mogu razvijati svoje poduzetničke ideje kroz PICS i projekt ICT Županija uz podršku pri realizaciji svojih poslovnih ideja, mogućnost mentoriranja u razvoju proizvoda kroz mrežu mentora i edukatora, do mogućnosti financiranja prototipa proizvoda.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban tom je prigodom uručio novčane nagrade najboljim studentskim poduzetničkim projektima koje su osmislili studenti FESB-a.
Nagrade su osvojili projekt eAgrar, sustav za praćenje vremenskih uvjeta, prvenstveno u vinogradima i voćnjacima, projek eVision – inteligentni uređaj koji omogućava slijepim i slabovidnim osobama kretanje u prostoru, projekt Point.me – android aplikacija namijenjena da ukaže na smjer u prostoru gdje se nalazi drugi član grupe, potom projekt TrashTrask – opremanje standardnih spremnika za smeće (kontejnera) uređajem za praćenje razine popunjenosti projekt SmartFlow – rješenje za automatsko navodnjavanje.

Međusobni Sporazum o suradnji koji za cilj ima promociju, poticanje i razvoj cjelokupnoga IT sektora, kroz projekt ICT Županija potpisali su župan Blaženko Boban, rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić, dekan FESB-a prof. dr. sc. Sven Gotovac, dekan PMF-a prof. dr. sc. Nikola Koceić-Bilan i ravnateljica III. gimnazije Deana Bokšić.
Županija splitsko-dalmatinska nakon otvaranja ovog predinkubatora, uskoro namjerava otvoriti i inkubator u ulici Ruđera Boškovića u bivšoj Varteksovoj zgradi, najavio je župan Boban. Istaknuo je zainteresiranost studenata za programe koji se provode u novootvorenom Centru i želju da ovakvi centri budu spone poduzetništva i znanosti.