Otvaranje izložbe slika Jagode Kecman po nazivom „Litrati moje duše“, uz promociju njene knjige „Štorije moga ditinjstva“ održat će se u četvrtak, 9. studenog, u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“, R. Boškovića 31.

Izložba ostaje otvorena do 22. studenog.

Iz teksta Mladena Vukovića
Iz ateljea slikarice i pjesnikinje Jagode Kecman isplovili su novi likovni uradci natovareni polarnom svjetlošću njezina umjetničkog kozmosa, prožeti igrarijama boja i osvajajućeg kolorita nataloženog u skladištima sna, preko granica kada i poezija izgubi dah iskazivoga. Njezini akrili su sve prozračniji i vedriji, nakon tamnijih i sivkastih, zatim plavih i magličastih, evo nas pred toplijim i veselijim tonskim ozračjima, i dalje u rukopisu apstrakcije. Nakon motiva podmorja evo nas u nadzemlju, i u naslućenim obzorjima prepoznajemo neponovljivost majke prirode. U potezima kista možemo odčitati snagu vodopada i presijavanja slapovlja na suncu, možda i putanje leptira u svečanim trenucima preobrazbe novog rađanja, a tu su i kružnice koje kao da šire duhovnu utihu, svjedočeći zorenje godova duše u zriobi slikaričina izraza...

O umjetnici
Jagoda Kecman rođena je 1952. godine u Ravnicama, naselju kod Omiša, a zatim se u ranom djetinjstvu preselila u Split, gdje završava osnovnu i srednju školu. Od ranog djetinjstva gaji ljubav prema umjetnosti no obitelj i životne prilike odvlače Jagodu Kecman drugim putem. Nakon dosta godine vraća se svojoj ljubavi slikarstvu te završava Umjetničku akademiju 'Asenzza', iz Basela, te 2002. godine diplomira na smjeru - apstrakcija - u klasi prof. Uda Gross Klausa. Uz slikarstvo bavi se pisanjem poezije i proze te je tako izdala četiri knjige poezije, pobjeđivala na pjesničkim natječajima širom regije, a pjesme su joj zastupljene u tridesetak zbornika poezije.

Članica je Likovne udruge Emanuel Vidović, Unije Vlaho Bukovac čija je danas krovna predsjednica te ujedno i predsjednica književnog dijela Unije. Zabilježila više od stotinu zajedničkih izložbi, 41 samostalnu izložbu, a njezini radove mogli su se, osim u Splitu, vidjeti i u Poreču, Sarajevu, Belgiji, Norveškoj, Argentini i Maleziji.