Udruga bivših studenata i prijatelja Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu organizira predavanje prof. dr. sc. Neire Puizina-Ivić, profesorice Medicinskog fakulteta u Splitu i voditeljice Katedre za dermatovenerologiju KBC Split pod nazivom "Sutra može biti kasno - starenje kože, prevencija i odgovarajući tretman" u srijedu, 20. prosinca, u 18 sati u amfiteatru A 02 Kemijsko-
tehnološkog fakulteta u Splitu, Ruđera Boškovića 35.

Sažetak:
Očekivano trajanje života se povećava, a tim i interes za usporavanje procesa starenja. Nove znanstvene spoznaje, zajedno sa ubrzanim tehnološkim razvojem, u velikoj mjeri daju nam mogućnost razjašnjenja i kontrole starenja.
Dva su glavna procesa starenja kože: unutarnji i vanjski. Danas se terminološki spominje još jedan novi proces, tzv. stohastički, koji podrazumijeva slučajne štetne stanice kao rezultat mutacije tijekom metaboličkih procesa, posebno onih koji su uvjetovani slobodnim radikalima.
Unutarnje starenje odražava genetsku pozadinu osobe. To je posljedica prolaska vremena i neizbježna je. Vanjsko starenje uzrokuju okolišni čimbenici kao što su onečišćenje zraka, pušenje, uporaba alkohola, slaba prehrana i prekomjerno izlaganje suncu. Taj proces nije neizbježan i može se smanjiti. Nekolicina studija pokazuje kako se starenja kože lica u 80% slučajeva može pripisati izloženosti suncu. Mnogi su pokazatelji unutarnjeg starenja, povećana izboranost, te pretjerano izobličenje forme lica. Starenje kože tzv. „aging“, manifestira se i fotosenzibilnošću, koje osim bora uključuje i pigmentirane lezije kao što su pjegice, lentigini, također, neujednačenu hiperpigmentaciju i depigmentaciju.
Pravovremena primjena različitih antioksidansa, kao što su vitamini E i C, koencim Q10, -lipoična kiselina, glutation i zaštita od sunca, mogu smanjiti znakove starenja kože. Unatoč malom broju kliničkih studija, smatra se da i drugi antioksidansi kao zeleni čaj, dehidroepiandrosteron, melantonin i selen, također imaju zaštitna svojstva, odnosno koja sprječavaju nastanak upalnih i imunosupresivnih citokina. Jedna od najčešće korištenih dermatoloških aktivnih supstanci su i tri generacije retinoida, od kojih je prva generacija široko prihvaćena u svrhu smanjenja fotoosjetljivosti, a samim time smanjene oštećenosti i starenja kože.

Sve dodatne informacije vezane uz rad Udruge mogu se pronaći na www.ktf.unist.hr/alumni/.