U Zagrebu je 4. rujna svečano otvoren 4. Festival svjetske književnosti. Ove godine će se po prvi put dio festivalskih manifestacija održavati i u Splitu. Bogat i zanimljiv program je u Splitu započeo 5.rujna, svečanim otvaranjem u gradskoj knjižnici Marka Marulića uz interesantan nastup jazz dua, pjevačice Ane Benzon uz klavirsku pratnju Ivana Božičevića. Oni su kroz presjek internacionalnih i domaćih evergrina, u tonu šansone, i odabirom glazbe naznačili međunarodni karakter Festivala.
Organizacijski tim je ukratko predstavio tijek događanja na festivalu koji će u našem gradu trajati do 14. rujna. Uz zanimljive goste koje nam tek predstoji čuti i vidjeti u nadolazećim danima, među kojima su večeras Renato Baretić, u srijedu Ugo Volli i još puno velikih imena u narednim danima, naša je gradska knjižnica, prigodom romske večeri uručila donaciju od nekoliko tisuća knjiga udruzi Roma iz Kutine koji su srdačno zahvalili na darovanim knjigama poručivši da njihovu knjižnicu uglavnom i čine knjige darovane iz Splita.
Predstavljeni su i radovi akademskih umjetnica, slikarice Žane Bajić i kiparice Tine Rade, koji su dodatno vizualno obogatili otvaranje festivala.
Večer je nastavljena recitiranjem romske poezije studenata s UMAS-a, koji su bili sjajni interpretatori, i gledanjem kratkog dokumentarca o Romima Koritarima. Dokumentarac, začinjen karakterističnim humorom iako se tematikom oslanja na nekadašnji teški život Roma, više je puta izazvao iskreni i solidarni smijeh publike. Otvaranje je popratilo i prigodno ispijanje šampanjca za uspješan početak ovog novog kulturnog zamaha koji je gradu Splitu itekako potreban.