Internetske usluge
01
CARNET

CARNET – Hrvatska akademska i istraživačka mreža je glavni pružatelj internetskih usluga za sveučilišta. CARNET nudi mogućnost povoljne internetske veze studentima, kao i široku paletu edukacijskih tečajeva te digitalnih knjiga i znanstvenih radova. Više o opcijama možeš saznati na www.carnet.hr

02
AAI@edu.hr identitet

Želiš koristitiCARNetove usluge? Pokušao si uslugama pristupiti, ali je potrebno korisničko ime i lozinka. AAI@EduHr elektronički identitet je ono što vam treba. Nužan je za ostvarivanje prava na CARNetove usluge kao što su: usluge za pristup Internetu, CARNetov Webmail, e-Knjižnice i mnoge druge. AAI@eduHR identitet također koristite za prijavu na fakultetski e-mail i za prijavu u Unispot aplikaciju. Elektronički identitet može dobiti svaki student i to isključivo na svom fakultetu. Javi se u referadu svog fakulteta i zatraži podatke.

03
Eduroam

Eduroam je usluga namijenjena korisnicima iz sustava znanosti i visokog obrazovanja te omogućuje pristup besplatnom internetu na fakultetima. U nastavku će biti objašnjeno spajanje na Eduoram preko različitih uređaja.

 

> Android

Upali wifi na mobitelu te odaberite mrežu “eduroam”. Kod odabira EAP metode odaberite TTLS, u polje identitet unesite svoj AAIedu identitet (primjerice ime.prezime@unist.hr) te u polje “lozinka” unesite svoju AAIedu lozinku. Odaberite “spoji” i uživajte u besplatnom internetu.

 

> IOS

Unesite svoje AAIedu korisničko ime te lozinku i odaberite spoji, nakon toga će ti se pojaviti ekran s certifikatom na kojem odaberi „vjeruj“.

 

> Windows 10

Na računalima s Windows 10 operativnim sustavom dovoljno je upisati AAIedu identitet te lozinku.