Život u Splitu

Lijepa priroda, bogata povijest, ugodna Mediteranska klima i vrhunsko obrazovanje, sve je to stalo na ovaj maleni splitski poluotok. Marjan, zidine Dioklecijanove palače, Peristil, podrumi, Sveti Duje, Hajduk, Poljud, Bačvice ili Žnjan dobro su znane lokacije Splićanima i pomalo ti zavidimo ukoliko si tek došao u Split studirati iz nekog drugog grada pa tek krećeš upoznavati nabrojane dijelove „najlipšeg grada na svitu“. Upoznat ćeš splitski dišpet i temperament, vidjeti da je moguće s jednog na drugi dio grada doći za 10 minuta, kakav je grad kad igra Hajduk, kako izgleda kad ti nakon bure led uđe u kosti, zašto ti se ne da ništa kad puše jugo i kako je bos hodati po vrućem pijesku bačvica na plus 40. Ali najvažnije od svega, vidjet ćeš kako je to studirati na najboljem Sveučilištu u Hrvatskoj.

01
Kultura i običaji

Grad je utemeljen kao grčka kolonija imena Aspálathos u 3. ili 2. stoljeću pr. kr. na obalama tadašnje ilirske Dalmacije. 305. godine grad postaje rezidencija rimskog cara Dioklecijana koji podno Marjana sebi gradi palaču. Nije Dioklecijan bio lud. Znao je dobro di je najbolje provesti penziju. Dovoljno ti je prošetati starom gradskom jezgrom da se uvjeriš u povijesno bogatstvo, ali iz visoka se ljepota puno bolje vidi pa se nemoj libiti popeti na 57 metara visok kampanel Svetog Duje, najveći graditeljski zahvat srednjovjekovnog Splita, Vjeruj mi na riječ, umor penjanja po stepenicama će nestati kad s kampanela baciš oko na tu divotu, zapadno Prokurative, Marmotova i Marjan, sjeverno get i Kaštelanski zaljev, istočno Radunica i Gripe, južno Brač, Hvar i Šolta, a ispod Peristil. Ma kako li se Diokelcijan nije sjetio izgraditi ovakav vidikovac?
Ono što je još jako bitno da znaš kao pridošlica Splitu, jest kada Split slavi svoj dan. Blagdan svetog Dujma, poznatijeg kao Duje, obilježava se 7.5. te predstavlja ujedno i službeni Dan grada Splita. Na taj je dan u Splitu velika fešta imena Sudamja: otvaranje moćnika svetog Dujma, procesija i sveta Misa na rivi, tradicionalna tombula, drvene kuvače i klepetuše i večernji koncert i vatromet. Nemoj propustiti!

02
Javni prijevoz
03
Noćni život

Noćni život u Splitu je prilično aktivan i zanimljiv. Tu ti nećemo davati savjete ni upute jer ne znamo tvoj glazbeni ukus, a o ukusima se ne raspravlja. Jedno je sigurno, neće ti biti problem pronaći svoje mjesto za provod.

04
Društveni život

Društveni život u Splitu se sastoji najviše od druženja u šetnjama uz sjedanje na kavicu ili druženje na sportskim aktivnostima. Kavice ima na svakom koraku, a od sportskih aktivnosti za studente izdvajamo sportsku infrastrukturu na kampusu (cageball, košarka, sportska dvorana i teretana) te Spinutu (košarka, nogomet na umjetnoj travi i teretana). Postoje brojni rekreacijski programi za studente u organizaciji UnisportST-a, ali za više informacija posjeti njihov instagram profil.

05
Brucošijade

Pojam s kojim ćeš se susresti na samom početku akademske godine jest brucošijada, tulum organiziran za brucoše, nove studente pojedinog fakulteta brucoše! Na brucošijadama se brucoši upoznaju s novim društvom s fakulteta te s drugom, veselijom stranom studentskog života.