Studentske razmjene
01
Erasmus +

Ukoliko voliš putovati i upoznavati nove zemlje i kulture, Erasmus+ je prava stvar za tebe. Erasmus + je obrazovni program Europske unije koji podržava međunarodnu suradnju i putovanja u inozemstvo. Pohađaju ga učenici i nastavnici, ali i pripravnici, volonteri ili voditelji omladinskih i amaterskih sportskih organizacija.

Program Erasmus + najpopularniji je obrazovni program u Europi. Svake godine u njemu sudjeluju deseci tisuća sveučilišnih studenata. Upoznaj kako to funkcionira u drugoj zemlji, stekni nova znanja i iskustva, usavrši se u stranom jeziku i uspostavi međunarodna prijateljstva i profesionalne kontakte. U ponudi imaš više tisuća sveučilišta u zemljama EU, ali i izvan EU.

Erasmus + nije ograničen godinama. Stoga svatko tko je trenutno upisan na sveučilišnu ustanovu može sudjelovati u Erasmusu.

 

Pod kojim uvjetima mogu ići?

U programu Erasmus + mogu sudjelovati samo studenti čija škola posjeduje tzv. ECHE (Erasmus Charter for HigherEducation). Sve škole uključene u Erasmus + imaju ove informacije navedene na svojim web stranicama.

 

Gdje mogu putovati?

Informacije o pojedinim destinacijama na koje možete ići u sklopu studija dostupne su na stranom odjelu vaše škole.

Troškovi vezani uz život u inozemstvu pomažu u pokrivanju stipendije. U programu Erasmus + trenutno se iznos stipendije kreće od 480 do 750 eura mjesečno, uvijek uzimajući u obzir troškove života u (europskoj) zemlji. Ako idete s Erasmus + izvan Europe, imate pravo na mjesečnu stipendiju od 600 EUR i nadoknadu dijela putnih troškova.

Osim toga, studenti s manje mogućnosti (s nekakvim nedostatkom ili ekonomskom preprekom) mogu se prijaviti za daljnje povećanje stipendije.

Student može ukupno završiti studijski boravak ili praksu u inozemstvu u ukupnom trajanju od najviše 12 mjeseci po ciklusu studija (preddiplomski, magistarski, doktorski). Tako možeodraditi npr. 6 mjeseci studijskog boravka i 6 mjeseci praktične prakse ili npr. cijelih 12 mjeseci praktične prakse. Međutim, uvijek vrijedi ograničenje od 12 mjeseci u jednom ciklusu studija. Mjeseci završeni pod naslovom prethodnog programa Erasmus + i/ili mobilnosti ErasmusMundus u istom ciklusu studija uračunavaju se u ovo vrijeme. Za višegodišnje (npr. petogodišnje) magistarske programe ova maksimalna subvencija za studijski boravak/praksu iznosi 24 mjeseca.

Praksa u stranoj tvrtki ili organizaciji. Može se završiti i kao kombinirana mobilnost, odnosno kombinacija fizičkog putovanja s virtualnom komponentom.

 • Institucija koja šalje mora biti sveučilište
 • Institucija domaćin može biti sveučilište ili bilo koja javna ili privatna organizacija aktivna na tržištu rada ili u obrazovanju, osposobljavanju i radu s mladima

Također, preko web stranice Agencija za mobilnost i programe EU, se mogu saznati različiti natječaji i programi koji se trenutno nude

02
WorkandTravel

Ukoliko voliš ljetni rad koji donosi dobru zaradu, ali te vuče i putovanje i upoznavanje svijeta, onda je WorkandTravel prilika za tebe. WorkandTravel USA je program kulturne razmjene studenata koji omogućuje studentima iz cijelog svijeta da tijekom ljetnih mjeseci borave u Americi i obavljaju, zajedno s američkim studentima i studentima drugih zemalja širom svijeta, poslove sezonskog karaktera kod poslodavaca širom Amerike. Program WorkandTravel USA je predstavljan od strane Američke Vlade kao program kulturne razmjene koji ima cilj studente iz drugih zemalja upoznati s kulturom, načinom života i rada u Americite im omogućiti susrete i druženja s američkim studentima kao i sa studentima iz cijelog svijeta.Ovaj Program se smatra i obrazovnim zato što stranim studentima omogućuje da nauče i usavrše engleski jezik. Vlada SAD-a je dala dozvolu da sudionicima WorkandTravel-a pronalazi poslove na području Amerike te im osigura dozvolu za rad (radnu vizu) u trajanju od maksimalno 4 mjeseca, kao i turističku vizu u trajanju od 1 mjeseca (u sklopu radne vize).

 

Pravo sudjelovanja u Programu WorkandTravel imaju studenti (redovni i izvanredni) svih obrazovnih institucija (Sveučilišta i Veleučilišta) koji:

 • imaju između 18 i 29 godina
 • govore engleski (osnovno znanje)
 • prihvaćaju radnu obvezu u trajanju od minimalno 2,5 mjeseca
 • obvezuju se vratiti u svoju zemlju po završetku programa, odnosno prihvaćaju ostati u SAD-u ne duže od maksimalno 4 mjeseca (radno razdoblje + Grace period)
 • posjeduju Hrvatsku putovnicu i državljanstvo

 

WorkandTravel USA program može maksimalno trajati 4 mjeseca, a minimalno trajanje programa iznosi 2,5 mjeseca unutar navedenog perioda. Ukoliko student završi ranije sa radnom obvezom (istek J1 vize), ima pravo koristiti Grace period (turistički) dio programa do 10.10.2022., ali ne duže od 30 dana.

 

Prijaviti se možete u raznim agencijama koje nude ovakve usluge, ispunjavanjem pristupnog obrasca, te potpisivanjem ugovora. Uz prijavu je potrebno priložiti sljedeće:

 • osobna iskaznica
 • studentski indeks
 • potvrda s fakulteta (svrha: studentski status)
 • putovnica (važeća minimalno do 01.01.2023. godine) ovo je u slučaju prijave za sljedeću godinu
 • osobna fotografija (bilo kojih dimenzija)
 • životopis (na engleskom jeziku)
 • motivacijsko pismo (na engleskom jeziku, namijenjen poslodavcu)

 

Sudionici WorkandTravel USA programa obavljaju sezonske poslove u turističkim centrima (zabavnim i nacionalnim parkovima, odmaralištima, hotelima, restoranima, prodavaonicama) širom SAD-a. Takve poslove, tijekom ljetnih mjeseci, obavljaju i američki studenti i studenti iz drugih zemalja, koji su došli u SAD po istom ili sličnom programu. Od sudionika programa se očekuje da budu odgovorni, ozbiljni, fleksibilni, prilagodljivi, savjesni i vrijedni. Dobivanje konkretne radne ponude ovisi mnogo i od sposobnosti samog sudionika programa: znanje jezika, radnog iskustva i sl., ali i potreba poslodavaca u SAD.

 

WorkandTravel program nudi nekoliko kategorija poslova:

 • Poslovi u restoranu: Busser, Server, Prep Cook, Line Cook, Waiter, Host/ Hostess, KitchenHelp.
 • Poslovi u prodavaonicama: Cashier, StockClerk, Sales Clerk
 • Poslovi u Hotelima / Motelima: Maintenance, Front desk, Housekeeping, LaundryAttendant.
 • Poslovi u Zabavnim Parkovima i bazenima: Lifeguard, GamesAttendant, FoodandBeverageAttendant.
 • Poslovi u nacionalnim parkovima: Crewmember, Animator, Supportstaff
 • I brojni drugi poslovi…