Smještaj

Zasad ti studiranje u Splitu pruža tri smještajne opcije; Studentski dom „dr. Franjo Tuđman“ na Kampusu, Studentski dom „Bruno Bušić“ i „Hostel Spinut“ na Spinutu. U ovom poglavlju ćemo ti kratko predstaviti svaki od njih uz pojačanje uvjeta prijave.

Uvjeti i prijave

Svake godine početkom srpnja otvara se natječaj za stjecanje smještaja u nekom od Studentskih domova. Natječaj, kao i cjelokupan pravilnik, uvijek će biti objavljen na stanici www.scst.unist.hr sa svim potrebnim objašnjenjima.

Prema pravilniku MZO-a, na natječaj se mogu prijaviti:

Na natječaj se mogu prijaviti svi redoviti studenti koji pohađaju preddiplomski sveučilišni studij, integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij, diplomski sveučilišni studij, kratki stručni studij, preddiplomski stručni studij i specijalistički diplomski stručni studij ustanovom redovnog studenta te studenti s invaliditetom koji pohađaju poslijediplomski sveučilišni studij na visokim učilištima. u Republici Hrvatskoj, a koji su ujedno i:

  • državljani Republike Hrvatske;
  • državljani zemalja članica Europske unije s prijavljenim boravkom u Republici Hrvatskoj koji ima odobren status stranca na stalnom boravku u Republici Hrvatskoj;
  • osoba sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti poljoprivrede, a koja nema zasnovan radni odnos i/ili ne obavlja samostalnu djelatnost obrta, slobodnog zanimanja i/ili šumarstva;

Također, na natječaj se ne mogu prijaviti izvanredni studenti, kao i oni kojima je mjesto prebivališta u istom gradu;

Studentski dom „Bruno Bušić“

Dom postoji još od davne 1978. godine kada je bio izgrađen za potrebe Mediteranskih igara u Splitu. Potkraj rujna 2020. završeni su radovi te je dom dobio svoj novi sjaj. Lokacija uz park šumu Marjan, na 10 minuta pješke od starogradske jezgre uz dobru prometnu povezanost s kampusom redovitim izravnim autobusnim linijama, definitivno čine ovaj dom atraktivnom adresom za stanovanje. Usudimo se reći da je privilegija živjeti u Splitu na ovakvoj lokaciji.

Dom ima 174 sobe od kojih je 121 trokrevetna soba, 49 dvokrevetnih soba te četiri jednokrevetne sobe prilagođene osobama s invaliditetom i sa smanjenom pokretljivošću.

Svaka soba sadrži balkon, klimatizacijski uređaj, hladnjak i Wi-Fi internetsku vezu, a na svakom katu studentima su na raspolaganju čajne kuhinje, učionice i po dvije velike terase za druženje. Tu su i novouređen prostor za druženje, teretana i soba za PlayStation. Također, u sklopu doma nalazi se i kantina „Bruno Bušić“ koja nudi širok spektar proizvoda. Ukoliko poželiš pojesti nešto konkretnije, moraš izaći iz zgrade i napraviti par koraka prema Hostelu Spinut u kojem je smješten studentski restoran „Hostel Spinut“. Također, studenti na raspolaganju imaju moderno uređenu kantinu, zajedničku učionicu sa 60 mjesta, predavaonicu kapaciteta 65 mjesta, praonicu rublja, lift za osobe sa smanjenom pokretljivošću, malonogometno i košarkaško igralište te opremu za rekreaciju i odmor. Ako poželite roštiljati s ekipom,

Hostel Spinut

Kako samo ime kaže, Hostel Spinutse nalazi se u istoimenom kvartu, točnije odmah pored Studentskog doma Bruno Bušić. Također, i ovaj dom pruža mogućnost redovitijeg boravka i rekreacije u prirodi jer do ulaska u park šumu Marjan vas dijeli svega nekoliko minuta hoda.

Što se tiče prehrane, u objektu je smješten prostrani Restoran „Hostel Spinut“ tako da nećete ostati gladni. Ovaj smještaj nudi sve pogodnosti pravog hotelskog smještaja. Ima 113, od kojih su 3 jednokrevetne prilagođene za goste s invaliditetom, a ostale su dvokrevetne. U sklopu restorana smještena je i slastičarnica, a tu su i ljetna terasa, 4 čajne kuhinje, informatička učionica te prostor za druženje s biljarom, pikadom, stolnim nogometom, Playstationom i barskim stolovima za društvene igre.

Dom Kampus dr. Franjo Tuđman

Ovaj se dom smjestio na kampusu, u samom srcu studentskog života u Splitu. U sklopu doma nalazi se i Restoran Kampus, najveći restoran studentske prehrane u Splitu. Također, tu je icaffe bar Tinel, omiljeno studentsko mjesto za ispijanje kave u kojem se organiziraju brojne atraktivne aktivnosti, od pub-kvizova i karaoka večeri pa do koncerata i predavanja. Ugodan ambijent modernog uređenja doma dodatno krasi i pogled na more i otoke koji se pruža iz južno orijentirane sobe. Ukoliko voliš dulje spavati ovaj je dom pravi odabir za tebe jer ti je većina fakulteta nadomak ruke pa ćeš moći bezbrižno odgoditi budilicu par puta.

Smještajni kapaciteti raspoređeni su kroz 5 dvokrevetnih, 2 jednokrevetna apartmana za profesore, 51 jednokrevetnu i 273 dvokrevetne sobe, za studente. Svaka soba ima vlastitu kupaonicu i klima-uređaj. Za studente s invaliditetom osigurano je 6 prilagođenih soba. Ukoliko ti za vrijeme rokova i kolokvija smeta cimer ili cimerica kojima tišina nije znani pojam, dom ti nudi i 10 učionica u kojima možeš u miru učiti.Da ne bi bilo da se dom brine samo o učenju, u sklopu doma se nalazi i teretana, zatvorena sportska dvorana, dva vanjska sportska terena, prostor za zabavu i igranje društvenih igara te dnevni boravak na recepciji doma.

Cijene domova

U Studentskom domu„dr. Franjo Tuđman“jednokrevetna soba košta 890 kn/mj isto kao i jednokrevetna soba za studente s invaliditetom. Dvokrevetna soba košta 790 kn po osobi.

U Studentskom domu„Hostel Spinut“ jednokrevetna soba za studente s invaliditetom košta 630 kn/mj, dok dvokrevetna soba po osobi košta 630 kn/mj.

U Studentskom domu „Bruno Bušić“ jednokrevetna soba za studente s invaliditetom košta 630 kn/mj, isto kao što košta i dvokrevetna soba po osobi. Trokrevetna soba košta 490kn/mj. po osobi.