Student-servis

Student-servis predstavlja posrednika prilikom zapošljavanja studenata i sigurno će ti biti drag prijatelj za vrijeme studiranja. Drugim riječima, ukoliko se negdje zaposliš kao student, Student servis ti izdaje ugovor koji te štiti u slučaju neisplate plaće i garantira minimalnu cijenu sata studentskog rada.

Kad odradiš dogovoreni posao poslodavac za kojeg si radio dužan ti je popuniti ugovor te isti dostaviti u Student-servis kako bi se napravio račun po kojem će ti isplatiti plaću.

Tko sve može raditi kao student?

 

Preko Student servisa mogu raditi svi redovni ili izvanredni studenti koji imaju aktivno članstvo u Student servisu (više o tome u sljedećoj točki), građani Europske unije s prebivalištem u RH koji studiraju na visokom učilištu izvan RH, studenti na razmjeni (za vrijeme studiranja u RH). ), osoba u postupku upisa na studij, najkasnije 3. mjeseca od završetka školske godine u kojoj je završila srednjoškolsko obrazovanje, osoba koja je završila studij na visokom učilištu u RH ili građanin Europske unije s prebivalištem u RH koji je završio studij na visokom učilištu izvan RH. , najdulje do kraja akademske godine u kojoj je završio studij ili do isteka 3 mjeseca od završetka studija pod uvjetom da nemaju zasnovan radni odnos i/ili ne obavljaju samostalnu djelatnost obrta, slobodnog zanimanja i/ili poljoprivrede i šumarstva.

 

Obzirom da se u Studentskom centru Split nalazi gotovo 42.000 registriranih poslodavaca, ponude za poslove su učestale. Minimalna studentska satnica vezana je na minimalnu bruto plaću, a izračunava se tako da se minimalna bruto plaća podijeli sa 160 i mijenja se svake godine. Na ovaj se način osigurava da studenti ne budu plaćeni manje od zaposlenih osoba na puno radno vrijeme koje su na minimalcu. Studenski posao je uvijek dobar izvor zarade, a ukoliko nađeš posao koji je povezan s tvojom strukom, imaš dvostruke koristi, dobro zaradiš i stekneš dragocjeno iskustvo. Potvrdu o radnom iskustvu (odrađenim poslovima) također možete dobiti u Student servisu.

 

Kako se učlaniti u Student servis?

 

Sve što vam treba za učlanjenje je sljedeće:

 

1. Valjana iksica

2. Ispunjena i potpisana Izjava studenata za učlanjenje u Student servis (dostupna za preuzimanje na stranicama Studentskog centra ili u poslovnici Student servisa)

3. Potpisana Privola za prikupljanje i obradu osobnih podataka (dostupna za preuzimanje na stranicama Studentskog centra ili u poslovnici Student servisa)

4. Osobna iskaznica na uvid

5. Osobni IBAN žiro računa (obavezno je dostaviti presliku ugovora ili potvrde banke)

 

Učlanjuješ se na način da sve potrebno doneseš u jedan od ureda na lokacijama: glavnoj zgradi na Kampusu u sklopu doma Franjo Tuđman ili u sklopu doma Bruno Bušić u Spinutu.

 

Gdje tražiti posao?

 

Pregled ponude poslova možete prvenstveno pronaći na stranici SC-a pod rubrikom Student-servis – ponuda poslova.

Preglednik poslova nudi filtriranje kako bi što lakše došao do željenog posla. U brzom pregledu navedi vrstu posla koja te zanima, minimalnu satnicu rada, mjesto obavljanja posla te poslodavca. Klikom na „prikaži više“ dobit ćeš detaljniji uvid u posao (radno vrijeme, dužina trajanja posla, detaljni opis posla, uvjeti..) te kontaktiraj i sam način prijave za posao. Naš prijedlog je, ako ga već nemaš, da prije svake prijave na posao priložiš životopis u kojem detaljnije predstaviš svoje iskustvo kako bi poslodavac stekao uvid u tvoje kompetencije. Također, popis poslova možete vidjeti i putem UNIspot aplikacije u kojoj kliknete na treću ikonicu na dnu stranice koja se nalazi na aktovku. Više o UNIspot aplikaciji i njezinim mogućnostima u točki 2.5.

 

Koja su ograničenja po pitanju zarade?

Ukoliko si svojim roditeljima porezna olakšica (a to ćeš saznati na način da pitaš roditelje koji su u radnom odnosu), ne smiješ zaraditi više od 24.000,00 kuna godišnje putem Student servisa (period uplate računa od 01.01. do 31.12.). Zarađuješ li više od toga, savjetuj roditeljima da te skinu sa porezne olakšice. Visina zarade za studente nema ograničenja međutim ukoliko prijeđeš zaradu od 63.000,00 tada se na iznos iznad 63.000,00 kuna obračunava porez na dohodak po stopi od 20%+prirez (ovisno o mjestu prebivališta), a to znači da ćeš primiti manju plaću za taj mjesec. Zato prati svoju zaradu putem aplikacija UNIspotili na web stranicama Studentskog centra pod rubrikom „Preuzimanje ugovora i zarada“ da ne stvoriš problem sebi i roditeljima.Prijava je vrlo jednostavna putem AAI korisničkog računa koji ste dobili na fakultetu za pristup studomatu,