objavljeno
18 Studeni 2021

Stotinjak studenata i djelatnika Sveučilišta u Splitu okupilo se na Svetoj misi večer uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Misa je održana na otvorenome ispred zgrade Tri fakulteta poštujući sve epidemiološke mjere. Predvodio ju je don Josip Ulić, župni vikar u župi svetog Spasa na Mejašima u koncelebraciji s don Mihaelom Provićem, duhovnikom studenata Sveučilišta u Splitu. Na njoj su sudjelovali i rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragan Ljutić, ravnatelj Studentskog centra u Splitu Ivan Žižić, prorektor za nastavu prof. dr. sc. Goran Kardum, glavni tajnik Sveučilišta u Splitu Filip Klarić-Kukuz, pročelnica Ureda rektora Ivana Pletković te dekan pomorskog fakulteta izv.prof.dr.sc. Pero Vidan.

Don Josip Ulić je u nadahnutoj propovijedi usporedio čitanje iz Druge knjige o Makabejcima s Domovinskim ratom.  Druga knjiga o Makabejcima donosi priču u kojoj majka gubi sedmoricu sinova u ratu Židova i Grka, ali naglašava kako njihova žrtva nije bila uzaludna jer nakon njihove žrtve Židovi su dobili snagu za obranu domovine i osiguranje njene samostalnosti. –I Židovima je neprijatelj došao da im otme njihovu domovinu i da im uništi vjeru, ali je narod ustao i dao mnoge žrtve. Mnoge su obitelji patile, ali su svojom žrtvom i stajanjem uz istinu uspjeli  sačuvati ono najvrijednije, domovinu i vjeru. Isto tako je bilo i u Domovinskom ratu – zaključio je Ulić. Sveto misno slavlje je animirao VIS Veritas aeterna, a studenti su se nakon završnog blagoslova u koloni uputili na Vukovarsku ulicu upaliti svijeću.

 -Ovaj dan je simbol naše slobodne zemlje. Ono što mi mlada generacija koja tada nije bila prisutna možemo učiniti je da barem na ovaj dan dođemo, odamo počast poginulim braniteljima i pokažemo empatiju prema svima onima koji su ostali bez svojih najmilijih i koji se još oporavljaju od posljedica rata- govori nam Antonio Grkeš, voditelj VIS Veritas aeterna. -Ovo je za mene jako sentimentalan dan s obzirom da je moj tata bio jedan od branitelja. Prijateljica mi je izgubila tatu u ratu što je jako utjecalo i na mene. Bile smo male i nismo u punini shvaćale tu situaciju, ali sada shvaćamo i zato smo večeras tu – govori nam Gabrijela Mateljak, studentica Kemijskog tehnološkog fakulteta koju smo zatekli kako polaže svijeću ispred velikog murala na Vukovarskoj ulici poviše Kampusa.

Studentski centar u Splitu osigurao je studentima Vukovarske lampione, svijeće u obliku vodotornja. Jedan lampion košta 8 kuna od kojih 2 kune odlaze za pomoć vukovarskim udrugama koje se bave djecom s posebnim potrebama i svim ostalim potrebitima u gradu Heroja. Na taj je način cijeli ovaj događaj poprimio i humanitarnu notu.

Studenti su na najljepši mogući način pokazali pijetet prema žrtvi Vukovara i Škabrnje. Brojni će građani ovih dana upaliti svijeću u Vukovarskoj ulici i lijepo je znati da će stotinjak studentskih svijeća činiti vrijedan tračak tog zajedničkog svjetla.